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이팝나무 잎으로부터 항산화 및 항갈변물질의 분리

Isolation of Antioxidant and Antibrowning Substance from Chionanthus retusa Leaves
이영남, 정창호식별저자, 심기환식별저자
한국식품영양과학회지 제33권 제9호, 2004.11, 1419-1425 (7 pages)
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초록
본 연구는 이팝나무 잎의 용매분획물을 이용하여 DPPH 소거 작용, 환원력과 같은 항산화 활성과 tyrosinase 저해 활성을 실험한 결과 에틸 아세테이트 분획물에서 높은 항산화 및 tyrosinase 저해 활성을 나타내었다. 따라서 silica gel column chromatography와 MPLC를 이용하여 그 활성물질을 분리하였으며, 분리한 화합물은 ¹H, ¹³C-NMR 및 2DNMR을 이용하여 luteolin-4'-O-glucoside로 구조동정을 하였다. 분리한 luteolin-4'-O-glucoside와 기존 항산화제와의 비교실험에서 DPPH 라디칼 소거 활성과 환원력은 시료의 농도가 증가함에 따라 활성이 증가하였다. 순수하게 분리한 luteolin-4'-O-glucoside를 이용하여 tyrosinase 저해 활성도 농도 의존적이었으며, IC50 값은 23.2 ㎍/mL로 나타났다. 그러므로 luteolin-4'-O-glucoside는 식품첨가물로 항산화제로서의 활용도 및 미백효과를 지니는 기능성 화장품원료로서 이용가치가 높을 것으로 생각된다.

This study was performed to examine in vitro antioxidative activities such as DPPH radical scavenging activity, reducing power and tyrosinase inhibitory effect of various solvent fractions from Chionanthus retusa leaves. Ethyl acetate fraction showed potent antioxidative activity and tyrosinase inhibitory effect. The active compound was isolated from the butanol fraction by silica gel column chromatography and MPLC. The isolated compound was luteolin-4'-O-glucoside determined by ¹H, ¹³C-NMR and 2D NMR. Compared with several antioxidant compounds, luteolin-4'-O-glucoside exhibited effective DPPH radical scavenging activity and reducing power in a concentration dependent manner. Bioassay with pure luteolin-4'-O-glucoside showed a dose-independent inhibitory effect on L-DOPA oxidation by mushroom tyrosinase and its IC_(50) values were established as 23.2 ㎍/mL. Therefore, we may suggest that luteolin-4'-O-glucoside can be used as a food additive possessing the potent antioxidative activity and skin-whitening cosmetic material.

목차
Abstract

서론

재료 및 방법

결과 및 고찰

요약

문헌
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  1. , 1985 , Effect of oxygen-derived free radicals on hyaluronic acid : 455 ~ 463

  2. , 1991 , Mutagenic spectrum resulting from DNA damage by oxygen radicals : 207 ~ 213

  3. , 1996 , Role of oxygen free radicals in cancer development : 30 ~ 38

  4. , 1996 , The C1q binding activity of IgG is modified in vitro by reactive oxygen species implications for rhematinoid arthritis : 161 ~ 164

  5. , 1990 , Toxicological aspects of antioxidants used as food additives

  6. , 1986 , Studies on antioxidants their carcinogenic and modifying effects on chemical carcinogenesis : 1099 ~ 1102

  7. , 2000 , Intake of butylated hydroxyanisole and butylated hydroxytoluene and stomach cancer risk results from analyses in the Netherlands cohort study 38 : 599 ~ 605

  8. , 1999 , Application of antioxidant vitamins in foods and beverages 53 : 46 ~ 48

  9. , 198819-23 , Prooxidant effect of α-tocopherol

  10. , 1993 , Tyrosinase gene trascription and its control by melanogenetic inhibitor : 150 ~ 155

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