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둥굴레차의 혈당강하 성분을 극대화시킬 수 있는 증자 및 볶음조건의 최적화

Optimization of Steaming and Roasting Conditions for Maximized Hypoglycemic Properties of Polygonatum odoratum Tea
한국식품영양과학회지 제34권 제4호, 2005.4, 549-556 (8 pages)
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초록
둥굴레 근경의 증자 및 열처리 중 혈당강하성분과 관능적 품질 변화를 확인하기 위하여 반응표면분석(RSM)을 활용하였다. 중심합성계획법에 의해 증자시간(60~180분), 볶음 온도(110~150℃) 및 볶음시간(10~50분)을 독립변수로 하여 16구간의 조건에서 실험을 실시하고, 둥굴레 추출물의 품질에 관련된 수용성 고형분, stigmasterol, β-sitosterol 및 관능적 특성(전반적 기호도)을 반응변수로 하여 회귀분석을 실시한 결과 회귀식의 R2는 각각 0.8691(p<0.05), 0.8253(p<0.10), 0.8727(p<0.05) 및 0.8316(p<0.10)이었다. 수용성 고형분의 최대값은 증자시간 65.24분, 볶음온도 126.93℃, 볶음시간 37.58분일 때 71.47%를 나타내었다. 총 혈당강하성분의 최대값은 증자시간 107.76분, 볶음온도 117.78℃, 볶음시간 14.70분일 때 764.10 ㎍/g로 나타났으며, 전반적인 기호도는 증자시간 126.04분, 볶음온도 115.79℃, 볶음시간 43.98분일 때 6.89의 최대값을 보였다. 혈당강하성분과 관능적 특성의 실험치는 반응표면분석법에 의해 예측된 값들과 유사하여 도출된 회귀식의 신뢰성을 검증할 수 있었다.

Response surface methodology (RSM) was applied in steaming and roasting processes of Polygonatum odoratum roots in order to monitor hypoglycemic components and sensory property. In steaming and roasting processes based on the central composite design with variations in steaming time (60~180 min), roasting temperature (110~150℃) and roasting time (10~50 min), coefficients of determinations (R²) were 0.8691 (p< 0.05), 0.8253 (p<0.10), 0.8727 (p<0.05), 0.8706 (p<0.05) and 0.8316 (p<0.10) in soluble solid, stigmasterol, β- sitosterol, hypoglycemic component (total), and overall acceptability, respectively. The maximum value of soluble solid was 71.47% in 65.24 min of steaming time, 126.93℃ of roasting temperature and 37.58 min of roasting time. The maximum value of hypoglycemic component (total) was 764.10 ㎍/g in 107.76 min, 117.78℃ and 14.70 min. Meantime, the maximum value of overall acceptability was 6.89 in 126.04 min, 115.79℃ and 43.93 min. The predicted values in optimum conditions for hypoglycemic components and sensory property were in good agreement with experimental values.

목차
Abstract

서론

재료 및 방법

결과 및 고찰

요약

문헌
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