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추출조건이 장뇌삼추출물의 화학성분 조성에 미치는 영향

Effect of Extracting Conditions on Chemical Compositions of Korean Mountain Ginseng Extract
한국식품영양과학회지 제34권 제6호, 2005.7, 862-868 (7 pages)
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초록
국내산 장뇌삼을 -70℃에서 동결건조 분말시료에 대한 추출용매와 농도에 따른 화학성분을 분석, 비교하였다. 장뇌삼추출액의 고형분함량은 50% 에탄올추출액과 메탄올추출액이 11.16%와 13.45%로 가장 높은 함량을 보였다. 당도는 90% 에탄올추출액과 100% 증류수추출액이 각각 19.98%와 19.65%로 가장 높았고, pH는 5.82∼6.60 수준이었고, 갈색도는 흡광도가 50% 에탄올추출액이 1.458로 가장 높은 값을 나타내었다. 색도의 경우 L값은 100% 증류수추출액이 21.28로 에탄올추출액 17.18∼21.02보다 높은 값을 나타내었고, a값은 100% 증류수추출액이 -0.12로 가장 높은 수준이었고, b값은 90% 메탄올추출액이 1.34로 가장 높은 수준이었다. 유리당 함량은 에탄올 농도가 높을수록 함량이 높게 나타나 90% 에탄올추출액은 6,159 ㎎/100 g으로 높은 함량을 나타내었다. 유리당 조성 중 가장 많은 함량을 차지하는 sucrose는 에탄올 농도가 높아짐에 따라 매우 높은 증가 현상을 보였는데 90% 에탄올추출액과 메탄올추출액에서 6,159 ㎎/100 g과 5,238 ㎎/100 g으로 매우 높은 함유량을 나타내었다. 유기산 조성은 citric acid와 malic acid가 주된 유기산이었다. 주요유리아미노산으로는 arginine, proline, γ-aminon-butyric acid, alanine 및 aspartic acid가 매우 높은 함량을 보였다. 총사포닌 함량은 90% 메탄올추출액에 10.50%로 높은 함유량을 나타내었으며, P, K, Na, ㎎ 및 Ca 등이 주된 무기질로 확인되었다.

Korean mountain ginseng roots were freeze-dried at -70℃ and extracted by different extracting solution conditions to investigate chemical compositions of extracts. The soluble solid content of the extract from 7.04 ∼13.45% and 50% EtOH and MeOH extracts were higher than those of other extracts. 100% water and 90% EtOH extracts gave the highest Brix with 19.98% and 19.65%, respectively. pH of the extracts were ranged from 5.82∼6.60. Browning color at 470 nm of the extract were high value in 50% EtOH extract. In case of Hunter's color value, L value of extract was higher in 100% water extract (21.28) than EtOH extract (17.18∼ 21.02), a and b values of extract were the highest in 100% water (-0.12) and 90% MeOH extract (1.34). The contents of free sugars in the EtOH extract were increased with the ethanol concentration. Sucrose contents of 90% EtOH and MeOH extracts were 6,159 ㎎/100 g and 5,238 ㎎/100 g. Major organic acids of the extract were citric and malic acids. Major free amino acids of the extract were L-arginine, L-proline, γ-amino-n- butyric acid, alanine and aspartic acid. The highest ginsenoside content was shown to be about 10.50% in 90% MeOH extract. Major minerals of extract were P, K, Na, ㎎ and Ca.

목차
Abstract

서론

재료 및 방법

결과 및 고찰

요약

문헌
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