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한국산 5종 해조류의 항산화효과와 총 폴리페놀 함량과의 관련성

The Correlation of Antioxidative Effects of 5 Korean Common Edible Seaweeds and Total Polyphenol Content
한국식품영양과학회지 제34권 제8호, 2005.10, 1143-1150 (8 pages)
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초록
한국에서 널리 식용으로 이용되고 있는 미역, 다시마, 톳(갈조류), 파래(녹조류), 김(홍조류)의 항산화효과와 총 플라보노이드와 폴리페놀 함량과의 관련성을 알아보고자 건조상태의 시판 해조류로부터 에탄올 추출시료를 얻은 후 Fe²+로 유도된 지질과산화 억제율, DPPH 라디칼 소거율 및 MDA-BSA 결합 저해율을 측정하는 3가지 방법으로 항산화효과를 검정하였고, 총 플라보노이드와 폴리페놀 함량을 측정하였다. 그 결과, 녹조류인 파래의 항산화효과가 가장 우수하였는데, 특히 지질과산화물이 단백질과 결합하는 반응을 매우 효과적으로 저해하였다. 그 다음 김과 다시마의 항산화효과가 우수하였으며, 미역과 톳은 항산화효과가 거의 없었다. 총 플라보노이드 함량은 미역이 11.63 ㎎/g 건조무게로 가장 높았고, 총 폴리페놀 함량은 파래가 8.97 ㎎/g 건조무게로 가장 높았다. 한편, 3가지 방법에 의해 측정된 해조류의 항산화효과 모두가 총 폴리페놀 함량과 유의한 양의 상관관계를 보였으며, 특히 지질과산화억제율과 매우 높은 상관관계를 나타내어(r=0.9361, p<0.0001), 해조류에서의 항산화효과에 폴리페놀 성분이 크게 기여할 가능성을 보였다.

Antioxidative activities of 5 common edible seaweeds in Korea, three brown algae (seaweed fusiforme, sea mustard, sea tangle), one green algae (sea lettuce) and one red algae (laver), were examined. The antioxidative activities of ethanol extracts from these seaweeds were examined by measuring of inhibition rates against iron-induced linoleate peroxidation, DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical generation and MDA-BSA (malondialdehyde-bovine serum albumin) conjugation. Sea lettuce ethanol extract showed the strongest anti-oxidative activity among them, especially in inhibition against conjugation of lipid peroxide and protein. Second to sea lettuce, laver and sea tangle ethanol extracts showed high DPPH radical scavenging activity and inhibition against MDA-BSA conjugation. However, seaweed fusiforme and sea mustard ethanol extracts did not show antioxidative activities. Sea mustard contained the highest total flavonoids (11.33 ㎎/g dry wt) and sea lettuce contained the highest total polyphenol (8.97 ㎎/g dry wt) among these seaweeds. In addition, there was strong positive correlation between the antioxidative activity and total polyphenol content in these seaweeds, suggesting polyphenol compounds may contribute to antioxidative effect of seaweeds. From these data, it is suggested to consume much of seaweeds such as sea lettuce, laver and sea tangle to prevent age-related chronic diseases, and also develope neutraceutical products using polyphenol rich fraction from sea lettuce.

목차
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