발해의 몇 가지 음식습관에 대하여

A Study of the favorite Foods of the Balhae People
梁玉多
한국고대사연구 42, 2006.6, 347-363 (17 pages)
상세정보
간행물명
한국고대사연구
ISSN
1226-6213
등재정보
KCI등재
간행물 유형
학술저널
DBpia 주제분류
인문학 > 역사학
발행기관
한국고대사학회
발행연월
2006.6
URL
http://www.dbpia.co.kr/Article/NODE00720539
자료유형
전자저널 논문
작성언어
한국어
파일형식
TextPDF
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저자

梁玉多

인용
梁玉多. (2006.6). 발해의 몇 가지 음식습관에 대하여. 한국고대사학회, 42, 347-363.
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초록
이 글은 발해인의 몇 가지 음식 즉 아욱, 개고기, 쑥떡, 大黃湯, ?, 오디, 연밥과 연뿌리 등에 대하여 고찰하여 보았다. 아욱은 아주 오랜 옛날부터 식용하던 남새로서 발해사람들이 많이 식용한 남새이기도 하다. 아욱과 노규는 같지 않은 두 가지 남새이다. 오늘 중국 남방 동북지방 그리고 한국에서도 아직 이 남새를 재배 식용하는 사람이 있다. 『辭海』를 비롯한 책에는 중국 북방에는 아욱이 없다고 기록되었는데 이것은 정확하지 않은 것 같다. 발해 사람은 개고기를 식용하는 습관이 있다. 오늘 조선 사람들이 개고기를 즐겨먹는 습관은 이와 관련된 것이라고 본다. 쑥떡과 대황탕은 발해 사람들의 특색 있는 음식이다. 발해의 쑥떡은 바로 오늘 조선 사람들이 즐겨먹는 쑥떡이다. 대황탕은 豆?로 만든 국일 수도 있다. 시도 발해인이 즐겨먹는 음식이었다. 발해 시기는 날씨가 따뜻하여 뽕나무가 생장할 수 있으므로 오디가 발해인의 한 가지 음식으로 되었을 수도 있다. 발해 사람들이 연꽃을 대량적으로 이식하고 호수와 냇가에는 연꽃이 만발하였으니 연밥과 연뿌리도 발해인의 음식으로 되었을 것이다. 발해인의 음식습관에 대한 연구는 발해국의 경제상황, 발해민족의 원천 및 발해유족의 흐름을 좀 더 잘 알 수 있다. 그러므로 이에 대한 연구는 매우 중요한 의의를 가지고 있어 더욱 활발한 탐구가 기대된다.

In this article, the favorite foods of the Balhae people, including marsh mallow('Auk'), canine meat, mugwort rice cake, Daehwang-tang/大黃湯 stew, fermented soybeans('Shi/?‘), mulberry('Odi'), lotus root, are examined.
Marsh mallow had been an age-old favorite vegetable of the Balhae people. Marsh mallow and Nogyu vegetable are not exactly the same. There are still people today in the Southern and Northeast regions of China, and even in Korea, that grow this vegetable and eat them. According to various sources including the <Sahae/辭海> text, marsh mallow was not cultivated in the Northern regions of China, but this does not seem to be right.
The Balhae people also used to enjoy dog meat, and the Koreans' appetite for canine cuisine seems to have come from those days.
Mugwort rice cake and the Daehwang-tang stew were peculiar dishes for the Balhae people as well. The mugwort rice cake favored by the Balhae people is the same mugwort rice cake favored by the Koreans today. Daehwang-tang stew seems to have been a stew based upon fermented soybeans, which were also the favorite of the Balhae people.
During the Balhae period, the climate was generally warm enough for the cultivation of mulberry trees, so they were developed into the Balhae cuisine.
The Balhae people planted lotus in a massive scale, and around lakes and streams lotus leaves were growing in abundance. Naturally, lotus leaves and roots must have been incorporated into a form of food for the Balhae people.
Researches of the foods and eating habits of the Balhae people should shed some light upon other important issues including the economic situation of the Balhae dynasty, the origin of the Balhae people, and the traces that should have been left by the descendants of the fallen Balhae dynasty. Such studies should be considered very important, and more studies should follow in the future.

목차
국문초록
Ⅰ. 머리말
Ⅱ. 아욱
Ⅲ. 개고기
Ⅳ. 쑥떡과 “大黃湯”
Ⅴ. 오디
Ⅵ. 연밥과 연뿌리
Ⅶ. 맺음말
참고문헌
Abstract
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