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국내 시판 블루베리와 라즈베리의 영양성분 분석 및 항산화 활성

Analysis of Nutritional Compositions and Antioxidative Activities of Korean Commercial Blueberry and Raspberry
한국식품영양과학회지 제37권 제11호, 2008.11, 1375-1381 (7 pages)
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초록
The nutritional compositions and antioxidative activities of Korean commercial blueberry and raspberry were investigated. The proximate compositions were 10.47% and 22.67% in moisture, 2.66% and 2.64% in crude protein, 2.04% and 1.67% in crude fat, 81.36% and 70.19% in nitrogen free extracts, 1.48% and 0.85% in crude fiber, and 1.99% and 1.98% in ash of blueberry and raspberry, respectively. Total phenolics content were higher in blueberry (9.028 ㎎/g) than in raspberry (5.340 ㎎/g). Major elements of blueberry and raspberry were Ca (451.34 and 97.48 ㎎/100 g), K (355.40 and 215.20 mg/100 g), P (321.10 and 294.04 ㎎/100 g), and Na (137.58 and 137.67 ㎎/100 g). The total amino acid contents of blueberry and raspberry were 2,011.44 ㎎/100 g and 2,098.82 ㎎/100 g, respectively. Amino acid were mainly composed of glutamic acid, aspartic acid and leucine. The DPPH and ABTS radical scavenging activities of the 80% methanol extract from blueberry and raspberry were 88.67% and 62.77%, 76.34% and 30.53% at a concentration of 5 ㎎/mL. The 80% methanol extract from blueberry and raspberry showed considerable antioxidative activity against reducing power in dose-dependent manner. Antioxidative activities using β-carotene-linoleate and FTC method were twice higher in blueberry than raspberry.

국내 시판되는 블루베리와 라즈베리의 영양성분 및 항산화 활성에 대하여 조사하였다. 블루베리와 라즈베리 각각의 일반성분은 수분 10.47%와 22.67%, 조단백질 2.66%와 2.64%, 조지방 2.04%와 1.67%, 가용성물질소물 81.36%와 70.19%, 조섬유 1.48%와 0.85% 및 회분 1.99%와 1.98%였다. 총페놀화합물 함량은 라즈베리(5.340 ㎎/g)보다 블루베리(9.028 ㎎/g)가 높게 나타났다. 블루베리와 라즈베리의 주요 무기성분은 Ca(451.34 and 97.48 ㎎/100 g), K(355.40 and 215.20 ㎎/100 g), P(321.10 and 294.04 ㎎/100 g) 및 Na(137.58 and 137.67 ㎎/100 g)이었다. 블루베리와 라즈베리의 총아미노산 함량은 각각 2,011.44 ㎎/100 g과 2,098.82 ㎎/100 g이었으며, 주요 아미노산으로는 glutamic acid, aspartic acid 및 leucine이었다. 블루베리와 라즈베리 80% 메탄올 추출물의 DPPH 및 ABTS radical 소거활성을 측정한 결과 농도 5 ㎎/mL에서 각각 88.67%와 62.77%, 76.34%와 30.53%의 소거활성을 보였다. 블루베리와 라즈베리 80% 메탄올 추출물의 환원력을 이용한 항산화 활성은 농도의존적인 경향을 보였으며, β-carotene-linoleate와 FTC method를 이용한 항산화활성은 블루베리가 라즈베리보다 2배 높은 활성을 보였다.

목차
Abstract
서론
재료 및 방법
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