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참당귀(Angelica gigas Nakai) 중 Decursin 및 Decursinol Angelate의 분리 및 정제

Isolation and Purification of Decursin and Decursinol Angelate in Angelica gigas Nakai
한국식품영양과학회지 제38권 제5호, 2009.5, 653-656 (4 pages)
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초록
This paper is intended as an investigation of the method of extraction and the analysis by high-performance liquid chromatography mass spectroscopy of decursin and decursinol angelate in the dried root of Angelica gigas Nakai. The extracted decursin and decursinol angelate were the purity of >95% using 60% ethanol at -20℃ for 12 hours by HPLC analysis. Decursin and decursinol angelate were efficiently isolated using recycling HPLC. The purity of isolated decursin and decursinol angelate was identified as 99.97 and 99.40% by HPLC analysis, respectively. The molecular weights of Decursin and decursinol angelate were also identified as m/z=329 ([M+H]?) and m/z=351 ([M+Na]?) by mass spectroscopy.

생약재로 사용 중인 Angelica gigas Nakai의 decursin 및 decursinol angelate를 60% ethanol로 최종적으로 추출 후 recycling HPLC 및 HPLC/MS에 의해 각각을 분리하였다. 60% ethanol로 -20℃에서 추출하였을 경우 95% 순도의 decursin 및 decursinol angelate를 얻을 수 있었고 10번 이상의 recycle를 통해서 순수한 decursin 및 decursinol angelate를 분리할 수 있었다. 분리한 decursin 및 decursinol angelate를 HPLC/MS를 통해 분자량을 확인하였을 경우 m/z=329 ([M+H]?) 및 m/z=351([M+Na]?)과 같은 결과를 얻을 수 있었다. 이 분리 방법을 통해 decursin 및 decursinol angelate를 통한 의약품 및 식품 등에 관한 여러 연구에 있어 두 물질 각각에 대한 약리학적 효과를 도출하는데 기여할 것이며, 물질표준화에 기여할 것으로 사료된다.

목차
Abstract
서론
재료 및 방법
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