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압출성형 백삼추출물의 화학적 조성 및 항산화 활성

Chemical Compositions and Antioxidant Activity of Extract from a Extruded White Ginseng
한국식품영양과학회지 제38권 제7호, 2009.7, 946-950 (5 pages)
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초록
Chemical components and antioxidative activities of white ginseng, red ginseng and extruded white ginseng (EWG) were evaluated. Extrusion condition was 20% moisture content, 100 and 140℃ barrel temperature. The results showed that total sugar and acidic polysaccharide contents of white ginseng powder were increased after extrusion treatment of which EWG at 140℃ barrel temperature had higher value than EWG at 100℃ barrel temperature. Free radical scavenging activity of EWG at 140℃ barrel temperature was 80.2 and 45.6% respectively. The butanol fraction of polyphenolic compound and acidic polysaccharide were 27.2±0.1 ㎎/g and 217.6±0.7 ㎎/g, respectively. The ginsenosides were quantified by HPLC and the yield of ginsenoside-Rg3s and Rg3r were achieved by extrusion process.

본 연구는 압출성형 공정을 통한 인삼 시료의 성분 변화를 측정하기 위하여 일반성분 및 항산화활성을 측정하였다. 수분함량을 20%로 고정시키고, 배럴온도는 100, 140℃로 변화시켜 압출성형백삼을 제조하였다. 백삼, 홍삼, 압출성형백삼의 일반성분 실험에서는 압출성형 공정을 통한 성분의 증가를 확인할 수 없었다. 항산화활성 측정 결과 산성다당체 함량은 홍삼이 62.94 ㎎/mL로 높게 측정되었고 총 폴리페놀 함량과 DPPH 측정에서는 140℃ 압출성형백삼이 각각 14.99 ㎎/g, 80.21%로 높게 측정되어 압출성형 공정을 통한 항산화 물질의 증가를 확인할 수 있었다. 140℃ 압출성형백삼의 조성 분석을 위하여 BuOH 분획을 실시한 결과 총페놀성 화합물과 산성다당체 측정 결과가 각각 27.2 ㎎/g, 217.6 ㎎/mL로 측정되었으며 HPLC를 통해 알아본 사포닌 조성은 140℃ 압출성형백삼에서 모든 성분의 증가를 확인할 수 있었고 특히 홍삼의 특유성분인 Rg3s, Rg3r의 증가로 압출성형 공정을 통한 백삼의 홍삼화 가능성을 확인할 수 있었다.

목차
Abstract
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
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