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국내 인삼시장에서 유통되고 있는 홍삼 파우치 제품의 사포닌 함량 및 이화학적 특성

Saponin Contents and Physicochemical Properties of Red Ginseng Extract Pouch Products Collected from Ginseng Markets in Korea
한국식품영양과학회지 제39권 제11호, 2010.11, 1660-1665 (6 pages)
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초록
To obtain data for the standardization of manufacturing method of red ginseng extract pouch products, saponin and physico-chemical properties of 44 Korean red ginseng extract pouch products were analyzed. The concentration of total ginsenoside contents were 5.5~185.7 ㎎/100 mL. Distribution of the contents of ginsenoside Rg₃, Rg₂, Rh₁, and Rh₂ known to have anticancer effect are as follows: Rg₃ is 1.6~46.3 ㎎/100 mL, Rg₂ is 0~22.0 ㎎/100 mL, Rh₁ is 0~4.3 ㎎/100 mL and that of Rh₂ is 0~20.4 ㎎/100 mL, respectively. The anti-diabetic effect of ginsenoside Rb₂ and Re distribution of contents were 0~10.8 ㎎/100 mL and 0~7.0 ㎎/100 mL, respectively. Among the other saponins, exhibited content to distribution of ginsenoside Rb₁ was 0~25.2 ㎎/100 mL, Rc was 0~12.5 ㎎/100 mL, Rd was 0~11.3 ㎎/100 mL, Rf was 0~5.9 ㎎/100 mL and Rg₁ was 0~4.4 ㎎/100 mL. Results of physicochemical characterization showed total sugar content of 226.6 ~3,102.9 ㎎/100 mL, total soluble solids content 1.4~9.5°Bx, turbidity 82.2~100.0%, pH in the range of 4.1 to 5.0, respectively. In approximately 50% of collected domestic ginseng extract pouch products (21~24 items), ginsenoside Rb₁, Rb₂, Rc, Rd, Re and Rg₁ were not detected, and saponin content of each product appears to differ greatly. Results indicated that standardization of production methods and standards set for red ginseng extract pouch products in Korea is needed.

홍삼 파우치 제품의 성분 및 제조방법의 표준화를 위한 일환으로 국내 유통 중인 홍삼 파우치의 사포닌 함량 및 이화학적 특성을 분석하였다. 총 ginsenoside 함량은 5.5~185.7 ㎎/100 mL의 함량을 나타내었고 항암효과로 알려진 ginsenoside Rg₃, Rg₂, Rh₁과 Rh₂의 함량 분포는 Rg₃는 1.6~46.3 ㎎/100 mL, Rg₂는 미검출~22.0 ㎎/100 mL, Rh₁은 미검출~4.3 ㎎/100 mL, Rh₂는 미검출~20.4 ㎎/100 mL의 분포를 나타내었다. 항 당뇨 효과가 있는 ginsenoside Rb₂와 Re의 함량분포는 Rb₂는 미검출~10.8 ㎎/100 mL, Re는 미검출~7.0 ㎎/100 mL의 함량을 나타내었으며 그 밖의 사포닌 중 ginsenoside Rb₁는 미검출~25.2 ㎎/100 mL, Rc는 미검출~12.5 ㎎/100 mL, Rd는 미검출~11.3 ㎎/100 mL, Rf는 미검출~5.9 ㎎/100 mL, Rg₁는 미검출~4.4 ㎎/100 mL까지의 함량 분포를 보였다. 이화학적 특성 분석결과 총당함량은 226.6∼3,102.9 ㎎/100 mL, 당도는 1.4∼9.5°Bx, 탁도는 82.2∼100.0%, pH는 4.1∼5.0의 범위를 나타내었다. 국내에서 수집한 홍삼 파우치 제품의 약 50%(21∼24개 제품)가 ginsenoside Rb₁, Rb₂, Rc, Rd, Re, Rg₁이 미검출 되었으며, 각 제품별 사포닌 함량 차이가 매우 크게 나타나, 국내유통 중인 홍삼 제품에 대한 기준 설정 및 생산방법의 표준화가 필요할 것으로 사료된다.

목차
Abstract
서론
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