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수수의 항산화성분 및 항산화활성에 미치는 재배지역의 영향

Effects of Cultivated Area on Antioxidant Compounds and Antioxidant Activities of Sorghum (Sorghum bicolor L. Moench)
한국식품영양과학회지 제40권 제11호, 2011.11, 1512-1517 (6 pages)
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초록
Effects of cultivated area on antioxidant compounds and antioxidant activities of sorghum were determined.
The cultivated areas were Miryang (plain area of interior), Wonju (mountainous territory), and Sinan (coastal area), and the cultivated varieties were Hwanggeumchal-susu (HGCS), Daepung-susu (DPS), Whinchal-susu (WCS), Tojong-susu (TJS), and Mae-susu (MS). The highest total polyphenol contents of methanolic extracts were 19.64 and 19.32 mg gallic acid equivalent (GE)/g in un-hulled MS and DPS on the cultivated Wonju. The highest total flavonoid content was 7.54 mg catechin equivalent (CE)/g in un-hulled DPS on cultivated Wonju.
Generally, antioxidant compound contents of sorghum on cultivated Wonju were higher than those of Miryang and Sinan. Further, un-hulled HGCS, DPS, and MS were higher than un-hulled WCS and TJS. The DPPH and ABTS radical scavenging activities of the methanolic extracts of sorghum did not significantly change with the cultivated areas, whereas there were significant changes with cultivated varieties. The radical scavenging activities of un-hulled HGCS, DPS, and MS with red or dark brown seed coats were higher than those of un-hulled WCS and TJS with white seed coats.

재배지역에 따른 수수 품종 선정을 위한 기초자료로 활용하고자 내륙평야지인 경남 밀양과 산간지인 강원 원주, 해안지인 전남 신안에서 5개의 수수를 재배하여 수확된 수수를 메탄올로 추출하여 항산화성분 함량 분석 및 항산화활성을 검정하였다. 재배환경에 따른 수수 종자 메탄올 추출물의 총 폴리페놀 함량은 강원 원주에서 재배한 메수수와 대풍수 수가 19.64 및 19.32 mg/g으로 가장 높은 함량을 보였고 경남 밀양에서 재배한 흰찰수수가 2.63 mg/g으로 가장 낮게 나타났다. 총 플라보노이드 함량은 강원 원주에서 재배한 대풍수수가 7.54 mg/g으로 가장 높게 나타났고 경남 밀양에서 재배한 흰찰수수가 1.24 mg/g으로 가장 낮았다. 대체적으로 항산화성분의 함량은 산간지인 강원 원주에서 재배한 수수가 높은 함량을 보였고 품종에 따라서는 황금찰수수와 대풍수수, 메수수가 높은 항산화성분 함량을 보이는 것으로 나타났다. 재배환경에 따른 수수 종자 상태의 메탄올 추출물 의 DPPH 및 ABTS radical 소거활성을 측정한 결과 대체적으로 radical 소거활성은 재배지역별로 큰 차이를 보이지 않았으며, 품종에 따라서는 유색의 종피를 가진 황금찰수수, 대풍수수, 토종수수, 메수수가 높은 radical 소거활성을 보였다. 전체적으로 항산화성분의 함량과 항산화활성은 재배지역과 품종과 유의적인 차이를 보이는 것으로 나타났다.

목차
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서론
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