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양파껍질로부터 Flavonoid 물질의 추출조건 최적화

Optimal Extraction Conditions of Flavonoids from Onion Peels via Response Surface Methodology
한국식품영양과학회지 제41권 제5호, 2012.5, 695-699 (5 pages)
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초록
The objective of this study was to set the optimal extraction condition of flavonoids from onion peels as a by-product generated from the onion industry without suitable processing. Four independent variables, affecting extraction conditions, which are solvent concentration (X₁), extraction temperature (X₂), pH of the solvent (X₃), and solvent ratio to onion peel (X₄) were optimized using response surface methodology (RSM). A model equation obtained from RSM is 0.772 of R-square and 0.278 of lack of fit (p>0.05) for the optimal extraction conditions. From the ridge analysis, the conditions flavoring the highest extraction were solvent concentration (v/v) of 70%, extraction temperature of 40℃, extraction solvent pH of 5.3, and a solvent ratio to onion peel ratio of 1:63 (w/v). The flavonoid content obtained under optimal conditions showed 302.63 ㎎/g, which is 1.12 times higher than the prediction value.

본 연구에서는 양파가공부산물인 양파껍질로부터 반응표면분석법을 이용하여 유효성분인 flavonoid 물질의 최적 추출조건을 설정하고자 하였다. 양파껍질의 일반성분은 수분 4.68%, 회분 6.67%, 조단백질 및 조지방이 5.03%, 0.71%이었고, 무기질은 Ca이 20.07 g/㎏으로 가장 많은 함량을 차지하였고 K이 5.54 g/kg, Mg 2.17 g/㎏의 순으로 함량이 많았다. 중심합성계획법에 의한 flavonoid 물질의 최적 추출조건은 다중회귀분석 및 능선분석 결과, 결정계수는 0.772이었으며, 적합결여검증(p>0.05)에서는 0.278, 전체적인 모형에서 유의성(p<0.05)을 보여 반응모형이 적합한 것으로 판단되었다. 따라서 최대점을 만족하는 각 변수의 조건은 추출용매의 농도는 70%, 추출온도 40oC, 추출용매의 pH 5.3, 원료에 대한 추출용매의 비율은 1:63(w/v)이었다.

목차
Abstract
서론
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