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벼화분의 영양학적 가치 및 항산화 활성

Evaluation of Nutritional Potential and Antioxidant Activity of Oryza sativa (Rice) Pollen Collected by Honey Bee, Apis mellifera
Journal of Apiculture Vol.31 No.3, 2016.9, 219-225 (7 pages)
DOI :10.17519/apiculture.2016.09.31.3.219
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초록
We investigated the nutritional composition including proximate, amino acid, vitamin, minerals, and the antioxidant activity of rice (Oryza sativa) pollen grains collected by Apis mellifera bees, to be used as sources for feeding bee colonies and as healthy human food supplements with Quercus acutissima (acorn) and Actinidia arguta pollen grains. Crude protein and fat content were found 15.66% and 5.31%, respectively. Eighteen amino acids from rice pollen were found, including 8 essential amino acids and 10 non-essential amino acids. The predominant amino acids were proline, glutamic acid, aspartic acid and lysine accounting for about 47.7% of total free amino acids. The concentration of vitamin B₃ (niacin) was the highest value, followed by C and B₂ among the detected vitamins. The predominant minerals were potassium (514.45㎎/100g), followed by phosphorus and calcium, whereas sodium (Na), zinc (Zn) and iron (Fe) were detected as minor elements. Antioxidant activity and phenolic content accounted for 36.09% and 15.67㎍/㎎, respectively.

국내에서 재배되는 농작물 중 재배면적(778㏊)이 가장 많은 벼 화분을 여름 화분으로 개발하고자 영양성분, 미량원소, 항산화 활성 등을 평가하였다. 일반성분 분석결과 수분 23.65%, 회분 1.67%, 조단백질 15.66%, 조지방 5.31%, 탄수화물 함량은 53.71%였다. 벼화분에는 proline, glutamic acid, aspartic acid, lysine 등의 아미노산이 많이 존재하였으며, cystine, histidine, methionine 등은 소량 존재하였다. 비타민 함량은 B2 0.69㎎/100g, B3 4.28㎎/100g, C 0.60㎎/100g으로 나타났다. 미량원소 함량은 칼륨(K)이 514.45㎎/100g으로 가장 많이 함유되어 있으며, 철분(Fe)이 3.85㎎/100g으로 가장 적게 함유되어 있었다. 벼화분의 DPPH에 대한 항산화 활성은 36.09%이었으며, 총페놀함량은 ㎎당 15.56㎍이었다. 벼화분의 조지방 함량은 도토리화분과 다래화분에 비해 적었으나 족제비싸리화분, 송화분, 유채화분보다 많았다. 아미노산 조성은 필수아미노산 8종을 포함하여 18종의 아미노산이 풍부하게 존재하였으며, 항산화 활성도 우수하여 여름 화분으로 개발이 기대된다.

목차
Abstract
서론
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