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대사증후군 한국인의 식사염증지표 분석

- 도시기반코호트자료를 활용하여 (2012-2014)

Analysis of Dietary Inflammatory Index of Metabolic Syndrome in Korean : Data from the Health Examinee Cohort (2012-2014)
한국생활과학회지 제25권 제6호, 2016.12, 823-834 (12 pages)
DOI :10.5934/kjhe.2016.25.6.823
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초록
Metabolic syndrome (MetS) is associated with an increased risk of cardiovascular disease, and inflammation is a known independent risk factor of MetS. This study was conducted to investigate the relationship between the dietary inflammatory index (DII) and metabolic syndrome in Korea. DII were estimated based on a 24-hour dietary recall data of the Health Examinees Cohort study, conducted in 10,531 men and 22,620 women over the age of 40 years. The prevalence of metabolic syndrome was 20.5% (n=6,809). We then compared the nutrition intakes, Index of Nutrition Quality (INQ) and DII between MetS group and normal group. Odds ratios (ORs) for MetS were analyzed according to the DII scores by tertile. Subjects were further classified based on the number of metabolic syndrome components: MetS-3, MetS-4, MetS-5.
The MetS group showed significantly lower INQ in protein, vitamin A, vitamin B² (p<0.001), niacin and calcium, compared to the intake in normal group (p<0.01). The DII was significantly higher in MetS group (0.07) than in the normal group (-0.02) (p<0.01). The ORs for MetS were significantly higher in the highest DII tertile group (OR 1.111, 95% CI: 1.041-1.187) compared to the lower DII tertile groups (p<0.05). Significant increasing trends of DII across the number of MetS components were observed in women (MetS-3; 0.09, MetS-4; 0.21, MetS-5; 0.45, p for trend<0.01).
Results from our study indicate that the higher the dietary inflammatory index, the higher the risk of percentage metabolic syndrome. Our results can be used as significant supporting data for anti-inflammatory dietary education for MetS patients.

본 연구에서는 도시기반코호트자료를 활용하여 정상인과 대사증후군의 식사염증지수를 비교 분석한 후 대사증후군의 판정 개수에 따른 식사염증지표의 차이를 보고자 연구를 수행하였다. 본 연구의 대상자는 2012년-2014년 한국인유전체역학조사사업(Korean Genome Epidemiology Study; KoGES)의 예방유전체 도시기반코호트 기반조사에 참여한 40세 이상 대상으로 여자 22,620명, 남자 10,531명 총 33,151명을 대상으로 분석하였다. 24시간 회상법 자료를 사용하여 식품과 영양소분석을 하였으며, 이를 기반으로 식사염증지표를 분석하였다. 연구 대상자의 대사증후군 유병률은 전체 20.5%로 조사되었다. 전체 대상자의 대사증후군과 정상인의 영양소 분석 결과 나트륨의 섭취량이 대사증후군에서 높게 나타났으며, 칼슘(p<0.001), 인(p<0.05), 칼륨(p<0.01), 비타민 B2(p<0.001), 니아신(p<0.01), 식이섬유(p<0.05), 비타민 A(p<0.01)가 대사증후군이 정상군 보다 낮게 섭취하는 것으로 조사되었다. 본 연구의 영양 질적 평가 결과 전체 대상자 중 정상군에서 단백질(p<0.01), 비타민 A(p<0.01), 비타민 B2(p<0.001), 니아신(p<0.01), 칼슘(p<0.01)이 대사증후군보다 영양 질적지수가 높은 것으로 조사되었다. 연구 대상자의 식사염증지표 분석 결과 전체 대상자 중 정상군은 -0.02 점, 대사증후군은 0.07 점으로 대사증후군에서 식사염증지표가 높은 것으로 조사되었다(p<0.01). 전체 대상자의 식사염증지표에 따른 대사증후군 발생위험도 분석 결과 2분위의 교차비는 1.089(1.019-1.162), 3분위 1.111(1.041-1.187)로 조사되었다(p<0.05). 여자의 식사염증지표에 따른 대사증후군 발생위험도 분석결과 2분위의 교차비는 1.097(1.007-1.194), 3분위 1.142(1.050-1.243)로 조사되었다(p<0.05). 대사증후군의 판정지표 개수에 따른 여자 대사증후군의 식사염증지표는 MetS-3군 0.09점, MetS-4군 0.21 점, MetS-5군 0.45 점으로 대사증후군 판정 개수가 증가할수록 식사염증지표가 높은 것으로 조사되었다(p for trend<0.01). 본 연구 결과 한국인 대사증후군의 항염증 식사를 위한 식사요법 개발이 요구되는 바이다. 또한, 본 연구 자료는 항염증성 식사에 대한 기초자료로의 사용이 가능하리라 생각된다.

목차
Abstract
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 연구방법
Ⅲ. 결과 및 고찰
Ⅳ. 요약
REFERENCE
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