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탄산수가 레진계 치면열구전색제의 화학적 열화에 미치는 영향

Influence of carbonated water on degradation of dental resin-based pit and fissure sealant
치과재료학회지 제44권 제3호(통권 제115호), 2017.9, 281-289 (9 pages)
DOI :10.14815/kjdm.2017.44.3.281
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초록
The critical oral environment conditions (i.e. pH changes and humidity) may increase resin-based materials degradation over time. The purpose of this study was to determine the influence of carbonated waters (acidic beverages) on the degradation of resin based fit and fissure sealant materials. Conventional dental sealant material (Charmseal) was selected for this study. Disc-shaped resin specimens (8 mm in diameter and 1 mm in thickness) were prepared according to manufacturers’ instructions. Resin specimens were measured the initial roughness (Ra). And then, the specimens were individually immersed in 5 mL of the storage solutions (Distilled water, Trevi, Perrier, Chojung and Coca-Cola) and stored at 37°C. After 72 hours of storage, the specimens surface roughness readings were done. The concentration of residual monomer released was determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The resin specimen surface morphology was evaluated by scanning electron microscopy (SEM). Statistical analysis was performed by Kruskal-Wallis and Duncan test. In the present study, we observed that the increased the surface roughness of resin specimens after immersed in carbonated waters (p<0.05). Surface morphological changes were observed in a situation of acid challenge. In addition, acidic conditions lead to a higher monomer release from resin-based materials. Therefore, we concluded that under acidic conditions, the resin-based sealant materials were more susceptible to degradation.

치명적인 구강 환경 조건(즉, pH 변화 및 습도)은 시간이 지남에 따라 레진 복합재료의 분해를 증가시켜 재료의 내구성에 영향을 줄 수 있다. 이 연구의 목적은 국내에서 시판중인 탄산수가 레진 기반의 치면열구전색재의 물리, 화학적 분해에 미치는 영향을 조사하는 것이다. 본 연구에서는 임상에서 주로 사용되는 레진을 기반으로 하는 치면열구전색재(Charmseal)를 사용하였다. 제조사의 지시에 따라 디스크 모양의 시편(직경 8 mm, 두께 1 mm)을 제작하였고 레진시편의 초기 표면거칠기(Ra) 값을 측정 하였다. 그런 다음 시편을 각 실험 용액(증류수, 트레비, 페리에, 초정 및 코카콜라) 5 mL에 침지시켜 37℃에서 보관하였고, 72간 후 시편의 표면 거칠기 변화를 측정하였다. 레진 시편의 표면 형태의 변화는 주사전자현미경(SEM)으로 확인하였고 시편에서 용출되어 나온 잔류 단량체의 종류와 용출량은 고속액체크로마토그래피(HPLC)로 비교 분석하였다. 통계 분석은 Kruskal-Wallis와 Duncan test에 의해 수행되었다. 본 연구에서는 탄산수에 침지 후 시간 경과에 따라 레진 시편의 표면 거칠기가 증가 하였고(p <0.05), 레진 표면의 균열과 기질의 탈락이 일어나는 것을 확인하였다. 그리고 증류수를 제외한 모든 실험 음료에서 시간 경과에 따른 레진 단량체의 방출을 확인하였고 pH가 낮을수록 그 정도가 증가하였다. 이상의 결과로 pH가 낮은 탄산수는 치아수복재료의 기질을 연화시켜 표면 분해와 거칠기 변화에 더 큰 영향을 미치는 것으로 생각된다.

목차
서론
재료 및 방법
결과
고찰
결론
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