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남해안 강진만에서 생산되는 굴 (Crassostrea gigas), 바지락 (Ruditapes philippinarum), 및 새꼬막 (Scapharca subcrenata) 의 위생학적 평가

Assessment of Sanitary Safety of the Oyster (Crassostrea gigas), Short neck clam (Ruditapes philippinarum) and Small ark shell (Scapharca subcrenata) in Gangjin Bay, Korea
한국패류학회지 제33권 제4호, 2017.12, 275-283 (9 pages)
DOI :10.9710/kjm.2017.33.4.275
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초록
This study evaluated bacteriological and toxicological safety of three shellfishes produced in the Gangjin Bay from January 2015 to June 2017. Single sampling station was selected in the shellfish ground of oyster, short neck clam and small ark shell. The ranges of total coliform, fecal coliform and E. coli levels for 29 oyster samples were < 18-5,400, < 18-130, < 20-80 MPN/100 g and 30-6,900 CFU/ g, respectively. Those for 29 short neck samples were 20-3,500, < 18-330, < 20-230 MPN/100 g and 40-3,700 CFU/ g respectively and those for 30 small ark shell samples were < 18-< 16,000, < 18-460, < 20-80 MPN/100 g and 30-6,900 CFU/ g respectively. From all samples, any Salmonella sp. were not detected. Also paralytic shellfish toxins were not detected and diarrhetic shellfish toxins were detected below the limit of quantification. As the results of the bacteriological evaluation, it was confirmed that the shellfishes produced in Gangjin Bay meet the standard of shellfish hygiene of the Food Sanitation Act and were assessed to be the Grade A of EU criteria.

본 연구에서는 우리나라 남해안에 위치한 강진만에서 생산되는 패류의 세균학적 및 독물학적인 위생상태를 평가하여 동해역에서 생산되는 패류의 안전성을 확인하고자 하였다.
2015년 1월부터 2017년 6월까지 굴, 바지락 및 새꼬막 각 1개 조사지점에 대한 세균학적 조사결과, 29개 시료의 굴에 대한 대장균군, 분변계대장균, E. coli 및 일반세균수의 범위는 각각 < 18-5,400, < 18-130, < 20-80 MPN/100 g 및 30-6,900 CFU/ g로 분석되었다. 29개 바지락에 대한 분변계 대장균, E. coli 및 일반세균수는 각각 20-3,500, < 18-330, < 20-230 MPN/100 g 및 40-3,700 CFU/ g의 농도를 나타내었으며 30개의 새꼬막 시료는 < 18-< 16,000, < 18-460, < 20-80 MPN/100 g 및 30-6,900 CFU/ g로 분석되었다. 또한 모든 시료에서 병원성 세균인 살모넬라균은 검출되지 않았다. 바지락 및 새꼬막 시료에서 미국의 기준을 각각 3.4 (1/29) 및 3.3 (1/30) % 초과한 것으로 나타났으나, 시료가 채취된 시기는 강우에 따라 채취금지기간에 해당하였다. 이상의 결과 강진만에서 생산되는 패류는 우리나라를 포함한 미국, 일본의 위생기준에 부합하는 결과를 나타내었으며, 동 해역은 유럽연합의 패류생산해역 분류기준 중 상위등급인 A 등급에 해당하는 것으로 평가되었다. 또한 조사기간 중 채취된 모든 시료에서 마비성패류독소는 검출되지 않았으며 설사성패류독소 또한 정량한계 이하로 검출되었다. 따라서 강진만 해역에서 생산되는 굴, 바지락 및 새꼬막은 마비성 및 설사성패류독소에 안전한 것으로 확인되었다.

목차
ABSTRACT
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
요약
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