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파종시기에 따른 수수 품종별 이화학적 특성

Physicochemical Characteristics of Sorghum according to Variety and Seeding Period
한국식품영양과학회지 제47권 제4호, 2018.4, 422-428 (7 pages)
DOI :10.3746/jkfn.2018.47.4.422
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초록
The physicochemical characteristics of sorghum according to variety and seeding period were evaluated. The moisture, crude ash, fat, protein, and carbohydrate contents of sorghum were significantly different according to variety and seeding period. Lightness and yellowness of sorghum increased significantly as seeding period was delayed, whereas redness decreased. Water binding capacity of sorghum increased as seeding period was delayed. Swelling power of Hwanggeumchal was decreased as seeding period was delayed, whereas Donganme increased. Total polyphenol contents of Hwanggeumchal and Donganme were 22.16∼32.93 and 20.93∼38.25 ㎎ gallic acid equivalents/g, and flavonoid contents were 12.27∼18.78 and 11.50∼21.64 ㎎ catechin equivalents/g, respectively. 1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity was 13.70∼26.96 and 14.35∼35.17 ㎎ Trolox equivalents (TE)/g, and 2,2’-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) radical scavenging activity was 17.15∼33.58 and 14.37∼41.72 ㎎ TE/g, respectively. Total polyphenol and flavonoid contents as well as radical scavenging activity of sorghum increased significantly as seeding period was delayed.

고품질, 고기능성 수수 생산을 위한 파종시기를 산출하고자 품종 및 파종시기별 이화학적 특성을 분석하였다. 수수의 수분, 조회분, 조지방, 조단백질 및 탄수화물 함량은 품종 및 파종시기에 따라 유의적인 차이를 나타내었다. 명도와 황색도는 파종시기가 늦어질수록 증가하는 경향을 보였으며, 적색도는 감소하는 경향을 보였다. 수분결합력은 파종시기가 늦어질수록 감소하는 경향을 보였다. 팽윤력은 파종시기가 늦어질수록 황금찰수수는 감소하고, 동안메수수는 증가하는 경향을 보였다. 품종 및 파종시기별 황금찰수수와 동안메수수의 총 폴리페놀 함량은 각각 22.16~32.93 및 20.93~38.25 ㎎ GAE/g, 총 플라보노이드 함량은 각각 12.27~18.78 및 11.50~21.64 ㎎ CE/g으로 파종시기가 늦어질수록 함량은 유의적으로 증가하는 경향을 보였다. 품종 및 파종시기별 황금찰수수와 동안메수수의 DPPH 라디칼 소거 활성은 각각 13.70~26.96 및 14.35~35.17 ㎎ TE/g, ABTS 라디칼 소거 활성은 각각 17.15~33.58 및 14.37~41.72 ㎎ TE/g으로 파종시기가 늦어질수록 함량은 유의적으로 증가하는 경향을 보였다. 이상의 결과 수수의 품종과 재배지역을 고려하여 적정 파종시기를 설정할 필요가 있을 것으로 보인다.

목차
ABSTRACT
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
요약
REFERENCES
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