도움말

어린이 영양지수를 활용한 부산지역 지역아동센터 아동의 식행동 및 영양상태 평가

Evaluation of Dietary Behavior and Nutritional Status of Children at Community Child Center in Busan Area Using Nutrition Quotient
한국식품조리과학회지 제34권 제4호, 2018.8, 424-433 (10 pages)
DOI :10.9724/kfcs.2018.34.4.424
인용정보 복사
Quick View Quick View
구매하기 6,000원
인용하기
이용수 : 22건
피인용수 : 0건
분야내 활용도 : 71%
자세히 보기 >

· 이용수 : 2010년부터 집계한 원문다운로드수

· 피인용수 : DBpia 논문 가운데 해당 논문을 인용한 논문수

· 분야내 활용도 : 최근 24개월간 DBpia 이용수를 기준으로 산출 / 0%에 가까울 수록 활용도가 높고, 100%에 가까울 수록 활용도가 낮음

초록
Purpose: This study evaluated the dietary behavior and nutritional status of children at community child center in Busan Area using Nutrition Quotient (NQ). Methods: Our survey was administered to 235 children at 25 child centers from June 2 to August 20, 2017. Results: The mean score of the children’s NQ was poor, reaching 61.3 points. The factor scores for balance, diversity, moderation, regularity, and practice were 52.5, 69.1, 69.3, 59.5, and 62.1 points, respectively. Compared with the NQ cut-off points of the factors, mean scores of balance, diversity, regularity, and practice were below the cut-off points, whereas moderation was only above the cut-off point. The girls showed significantly higher scores than boys in terms of NQ scores (p<0.01) and diversity scores (p<0.05). The NQ scores and balance scores were significantly different according to the number of family members (p<0.05) and frequency of family meals (p<0.01). For the percentage distribution of NQ grades, the highest grade was 7.2%, high grade was 8.9% medium grade was 48.5%, low grade was 21.7%, the lowest grade was 13.6%, respectively. The NQ grade was positively associated with interest in nutrition education (p<0.01) and with practice of nutrition education (p<0.001), but was not related to nutrition education experience. Conclusion: NQ scores and NQ grades of children at community child centers were lower than national averages and distribution. Therefore, Customized nutrition education should consider the home and dietary environment for children at community child centers. It is necessary to develop a systematic nutrition education strategy in which children can increase their attention and interest in nutrition education.

목차
Abstract
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 연구방법
Ⅲ. 결과 및 고찰
Ⅳ. 요약 및 결론
References
키워드

논문의 주요 키워드를 제공합니다. 키워드를 클릭하여 관련 논문을 확인해 보세요!

참고문헌 (0)

현재 논문의 참고문헌을 찾아 신청해주세요!

해당 논문은 참고문헌 정보가 없습니다.

인용된 논문 (0)

알림서비스 신청하고 '인용된 논문' 정보를 메일로 확인 하세요!

해당 논문은 인용된 논문 정보가 없습니다.

제 1 저자의 다른 논문 (58)

이경아 식별저자 저자의 상세정보를 확인해 보세요.

권호 내 다른 논문 (14)

한국식품조리과학회지 제34권 제4호 의 상세정보를 확인해 보세요.

  • 처음
  •  
  • 이전
  •  
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  • 다음
  •  
  • 마지막
추천 논문 (6)

DBpia 추천논문과 함께 다운받은 논문을 제공합니다. 논문 초록의 텍스트마이닝과 이용 및 인용 관계 분석을 통해 추천해 드리는 연관논문을 확인해보세요.

DBpia 추천논문

더 많은 추천논문을 확인해 보세요!

함께 다운받은 논문

지표

이용현황

· 이용수

· 이용순위 상위 Top3

자세히 보기 >
No 상위 이용이관 이용수
1 단국대학교 죽전캠퍼스 6
2 경기대학교 5
3 인제대학교 2

활용도

· 활용지수

· 논문의 활용도 추이 (주제분야 기준)

자세히 보기 >

: %

2016-09
2016-10
2016-11
2016-12
0
20
40
60
80
100
  • 0%
  • 20%
  • 40%
  • 60%
  • 80%
  • 100%

피인용수

상세정보
저작권 정책

누리미디어에서 제공되는 모든 저작물의 저작권은 원저작자에게 있으며, 누리미디어는 각 저작물의 내용을 보증하거나 책임을 지지 않습니다. 단, 누리미디어에서 제공되는 서지정보는 저작권법에 의해 보호를 받는 저작물로, 사전 허락 없이 임의로 대량 수집하거나 프로그램에 의한 주기적 수집 이용, 무단 전재, 배포하는 것을 금하며, 이를 위반할 경우, 저작권법 및 관련법령에 따라 민, 형사상의 책임을 질 수 있습니다.

맨 위로 이동