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초록

본 연구는 강원도 자생 산채류의 다양한 약리 기능 중 α-glucosidase, α-amylase, lipase 효소 저해활성이 우수한 식물소재를 탐색하는데 있다. 강원도 양구, 평창, 태백에서 자생하고 있는 산채 90종을 채집하여 물과 에탄올로 각각 추출하였다. 항비만 활성 탐색은 α-amylase, α-glucosidase, lipase 저해활성을 검정하였다. 그 결과 산채 90종 중 α-amylase 활성 저해능이 높은 식물로 에탄올 추출물 3종, 물추출물 2종, α-glucosidase 활성 저해능이 높은 식물로 에탄올 추출물 13종, 물 추출물 3종, lipase 활성 저해능이 높은 식물로 에탄올 추출물 7종, 물 추출물 1종이 선발되었다. 향후 본 연구결과는 비만과 당뇨 등 대사성 질환에 대해 예방 혹은 치료 효과가 있는 기능성식품으로 개발하는데 있어 좋은 기초자료로 활용될 것으로 기대된다.

We investigated α-amylase, α-glucosidase and lipase inhibitory activity of extracts collected from wild plants in Gangwon-do. 90 wild plants were collected and their water and ethanol extracts were obtained. Results of measuring α-amylase inhibitory activity indicated more than 80% of activity inhibition in 10 ㎎/㎖ concentration for ethanol extracts of three plants and water extracts of two plants. For α-glucosidase inhibitory activity, ethanol extracts of thirteen plants and water extracts of three plants showed more than 80% of activity inhibition in 10 ㎎/㎖ concentration. In the experiment of inhibiting lipase activity, ethanol extracts of seven plants and water extracts of one plants showed above 80% of activity inhibition in 10 ㎎/㎖ concentration. These results suggest that the selected extracts could be potentially used as a resource of bioactive materials for health functional foods.

목차

Abstract
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
요약
감사의 글
문헌

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