본문 바로가기
[학술저널]

  • 학술저널

홍미나(보바스기념병원) 홍덕기(신성대학교) 김계호(가천대학교) 김진희(송파참노인전문병원)

DOI : 10.15870/jsers.2016.09.55.3.505

표지

북마크 0

리뷰 0

이용수 7

피인용수 0

초록

본 연구는 뇌졸중으로 인한 연하장애 환자 20명을 대상으로 탄산과 생강의 감각자극에 대한 목뿔위근의 근 활성도 변화를 확인하고자 하였다. 근 활성도는 목뿔위근에 표면 근전도(surface Electromyogram, sEMG)를 부착하여 물, 탄산음료, 생강 맛 탄산음료를 삼키는 동안 평균값, 최대값을 측정하였다. 그리고 시각 아날로그 척도(Visual Analog Scales, VAS)를 통해 세 가지 식이에 대한 선호도와 강도를 측정하였다. 연구결과, 세 가지 식이 삼킴에 따른 근 활성도 평균값과 최대값 모두 유의한 차이를 보였다(p<.001). 세 가지 식이 삼킴 중에서 생강 맛 탄산음료가 물과 탄산음료보다 평균값과 최대값에서 가장 큰 근 활성도를 보였다(p<.05). VAS를 이용한 맛에 대한 선호도는 물이 가장 높았으며, 자극 강도는 생강 맛 탄산음료가 가장 높은 결과를 보였다. 본 연구는 생강 맛 탄산음료가 뇌졸중으로 인한 연하장애 환자의 목뿔위근의 근 활성도에 가장 큰 영향을 미치는 것을 확인하였다. 뇌졸중 환자의 연하재활치료 시 생강 맛 탄산수를 적용한 감각자극 훈련이 유용하게 활용되기를 기대한다.

This study was to compare the stimulus of carbonated water and ginger carbonated water and water on suprahyoid muscle activity of the stroke patient who has the symptom of dysphagia.
For the study, the 20 stroke patients who had symptom of dysphagia were selected as test subject, and the average and maximum value of the suprahyoid muscle activity of them were measured by surface electromyogram(sEMG). After that, by Visual Analog Scales(VAS), the preference of the taste and stimulation intensity of swallow were measured after swallowing of diet.
There was a significant difference on the average and maximum value of suprahyoid muscle activity when swallowed each 5㎖ of water, carbonated water and ginger. The highest value of average and maximum of the stimulus was ginger carbonated water. The most preferred taste average value measured by VAS was water. The highest value of average of stimulation intensity of swallow was ginger carbonated water. Through the study, ginger carbonated water was the most effective on suprahyoid muscle activity of stroke with dysphagia patients. It is expected that ginger carbonated water will be a clinical solution to improve stroke patient"s swallowing function.

목차

〈요약〉
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 연구 방법
Ⅲ. 연구 결과
Ⅳ. 논의 및 제언
참고문헌
〈Abstract〉

참고문헌(0)

리뷰(0)

도움이 되었어요.0

도움이 안되었어요.0

첫 리뷰를 남겨주세요.
Insert title here