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[학술저널]

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김정애(위덕대학교)

DOI : 10.7465/jkdi.2019.30.4.863

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초록

본 논문의 목적은 군 급식의 만족도를 결정하는 요인에 대한 군 급식자 집단과 조리 관계자 집단의 인식 차이를 파악하고 조리 관계자의 직무 만족도를 분석하여 질 높은 군 급식을 제공하기 위한 방안을 마련하는 것이다. 군 급식자 집단은 군 급식의 만족도를 결정하는 1순위 요인을 맛 (52.3%)이라고 판단하였으며 조리 관계자 집단은 1순위 요인을 위생상태 (37.1%)라고 판단하였다. 조리 관계자 집단은 군 급식의 위생 및 조리 질 향상에 영향을 미치는 가장 중요한 요인은 시설 및 비품의 현대화 (30.4%)와 취사시설의 청결 위생시설 보유 (24.2%)라고 판단하였다. 조리 관계자들의 82%가 직무 만족도는 보통 이상 만족하다고 응답하였다. 조리병에 대한 타 장병들의 시선에 대해서는 조리 관계자들의 74.7%가 보통 이상 좋다고 응답하였다. 조리병에 대한 타 장병들의 시선이 군 급식의 위생 및 조리 질에 영향을 주는지에 대해서는 조리 관계자들의 93.8%가 보통 이상 그렇다고 응답하였다. 또한 동료와의 관계가 위생 및 조리 질에 영향을 주는지에 대해서는 조리 관계자들의 99.5%가 보통 이상 그렇다고 응답하였다. 직무 만족도가 향상되면 조리의 질 역시 향상될 것인가에 대해서는 조리 관계자들의 97.4%가 보통 이상 그렇다고 응답하였다. 따라서 조리병에 대한 인식을 좋게 하고 조리 관계자의 직무 만족도를 제고함으로써 군 급식의 질을 향상 향상시킬 수 있을 것으로 판단된다.

The purpose of this paper is to find out the difference in perception between the groups of ordinary soldiers and military cooks about the factors determining the satisfaction of military food service, and to analyze the task satisfaction of cooks to provide high-quality military food service. A group of ordinary soldiers determined that taste (52.3%) was the top priority factor in determining the satisfaction level of military food service, while a group of cooks determined that the number one factor was sanitary (37.1%). A group of cooks determined that the most important factors affecting the improvement of hygiene and quality of cooking in military meals were the modernization of facility (30.4%) and the existence of hygienic facility (24.2%). Eighty-two percent of the cook group said their task satisfaction was usually more than satisfactory. Regarding other soldiers’ eyes on cooking soldiers, 74.7 percent of the cook group said they are better than normal. As to whether other soldiers’ views on cooking soldiers affect the hygiene and quality of military food service, 93.8 percent of the cook group said they are more than normal. In addition, 99.5 percent of the cook group generally said yes, as to whether the relationship with co-workers affects hygiene and quality of cooking. As to whether the quality of cooking improves as the job satisfaction improves, 97.4 percent of the cook group answered that it is more than usual. Therefore, it is believed that the quality of military meals can be improved by enhancing awareness of cooking soldiers and enhancing task satisfaction of the cook group.

목차

요약
1. 머리말
2. 연구방법
3. 연구결과
4. 결론
References
Abstract

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