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[학술저널]

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예은주 김수정 박창호 배만종

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2009-511-018124808

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초록

본 연구는 인삼의 가공방법을 개발하고 제품을 다양화하기위해 우리나라의 전통주인 탁주로 인삼을 증자한 후 홍삼의 항산화성 및 아질산염 소거능, 항암효과를 비교 연구하였다. A1~A9시료의 60% 에탄올 추출물에서의 DPPH 라디칼 소거효과는 1,000 ppm에서 인삼의 증자 횟수와 비례하여 증가하였고, 특히 A3에서 79.5±3.3%로 라디칼 소거율이 뚜렷하게 증가함을 보였다. 아질산염 소거능은 pH 1.2에서 W.G는 25.9±4.4%, R.G는 12.9±1.1%, A1~A9는 26.2±0.1~56.1±0.6%로 증자 횟수가 증가할수록 높은 아질산염 소거능을 나타냈다. 인체유래 간암세포(Hep3B)에서의 항암효과로 실험에서 W.G는 에탄올 추출물 5,000 ppm으로 처리했을 때, 19.6±4.5%로 나타나 증식 억제율이 미미하였으나, R.G는 에탄올 추출물 5,000 ppm으로 처리했을 때 54.5±6.1%를 나타냈으며, A9에서는 96.3±2.4 %로 높은 항암효과가 관찰되었다. 이상의 결과로 볼 때 탁주를 이용한 증자홍삼이 일반 홍삼 및 백삼보다 본 실험의 항산화 및 항암 system(in vitro)을 이용하여 실험한 결과 더 높은 항암 및 항산화 효과를 나타내었다.

The aim of this study was to develop the new processing method for ginseng. To investigate the efficacy of the new product (the traditional rice wine steamed-red ginseng: RWS-RGS), antioxidant and anticancer effects of RWS-RGS were examined. The DPPH radical scavenging effect of RWS-RGS extracted with ethanol was increased in dose-dependent manner. Especially, A3 (3^(rd) traditional rice wine steamed-red ginsengs) exhibited effective DPPH radical scavenging activity. Nitrite scavenging effect of white ginseng (W.G), red ginseng (R.G) and RWS-RGS (A1~A9: 1^(st) traditional rice wine steamed-red ginseng~9^(th) traditional rice wine steamed-red ginseng) were 25.9±4.4%, 12.9±1.1% and 26.2±0.1~56.1±0.6% at pH 1.2, respectively. The antitumor effects of W.G, R.G and RWS-RGS (A9) were examined in Hep3B cancer cells. Their growth inhibition against Hep3B cancer cells showed 19.6±4.5%, 54.5±6.1%, 96.3±2.4% at 5,000 ppm, respectively. These result suggest that the traditional rice wine steamed ginseng will be useful product with antioxidant and antitumor effect

목차

Abstract

서론

재료 및 방법

결과 및 고찰

요약

문헌

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