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초록

홍련 꽃과 잎의 소비확대를 위한 기초자료 확보측면에서 2007년 8월 14일에 전남 나주 동강면에서 꽃과 잎을 수확하여 열수와 에탄올 추출물의 생리활성 효과를 조사하였다. 총 페놀함량은 잎과 꽃의 에탄올 추출물에서 각각 92.2㎎ㆍℓ?¹ 와 62.5㎎ㆍℓ?¹로 높게 나타났다. 전자공여능은 추출물의 농도가 500㎎ㆍℓ?¹ 일 때 열수추출물은 꽃 21.6%, 잎은 6.8%로 낮았으나 에탄올 추출물은 꽃 94.1%, 잎은 83.5%로 높게 나타났다. 총 플라보노이드 함량은 잎과 꽃의 에탄올 추출물에서 각각 90.2㎎ㆍℓ?¹와 46.2㎎ㆍℓ?¹로 높게 나타났다. 아질산염 소거는 추출물의 농도가 500㎎ㆍℓ?¹일 때 꽃과 잎의 에탄올 추출물에서 각각 80.7%와 49.7%로 높게 나타났다. Tyrosinase활성 저해 효과는 부위와 용매에 관계없이 거의 나타나지 않았다. 추출물은 농도가 500㎎ㆍℓ?¹일 때 추출 부위 및 용매에 관계없이 그람양성균 6종과 그람음성균 3종에 대해 항균활성 효과를 나타내었다.

This study was conducted to determine physiological activities of flower and leaf extracts of red lotus (Nelumbo nucifera). Flowers and leaves of red lotus grown at a field in Donggang-Myun, Naju-City, Jeonnam, was harvested on August 14, 2007. The flower and leaf samples were extracted with either hot water or ethanol, and were examined for their physiological activities. Content of total phenolics was the greatest (92.2 ㎎ㆍℓ?¹) in the ethanol extract of red lotus leaves. The α, α-diphenyl-β-picryl-hydrazyl (DPPH) radical scavenging activity of ethanol extracts of flowers and leaves at 500 ㎎ㆍℓ?¹ was 94.1% and 83.5%, respectively. However, the activity of hot-water extracts of flowers and leaves was 30.2% and 18.5%, respectively, showing higher activity in the ethanol than hot-water extracts. Contents of total flavonoid in the ethanol extracts of leaves and flowers were 90.2 ㎎ㆍℓ?¹ and 46.2 ㎎ㆍℓ?¹, respectively. Nitrite scavenging activity (% of the control) of the ethanol extracts at 500 ㎎ㆍℓ?¹ from flowers and leaves was 80.7% and 49.7%, respectively. Difference in mushroom tyrosinase inhibition activity (% of the control) of flower and leaf extracts between two extraction methods was not significantly different. Leaf and flower extracts of red lotus at 500 ㎎ㆍℓ?¹ showed highly significant anti-microbial activity against six gram positive and three gram negative microbial strains, regardless of plant parts and extraction methods used.

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