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초록

참다래의 생리활성 물질에 대한 기초자료 확보측면에서 2007년 11월 5일에 참다래 4품종(‘비단’, ‘대흥’, ‘제시골드’ 및 ‘헤이워드’)을 수확하여 2℃에서 30일간 저장한 다음 과피와 과육의 메탄올 추출물에 대한 생리활성 효과를 조사하였다. 총 페놀함량은 추출물이 2,000㎎?L-1일 때 과피와 과육 모두 ‘대흥’에서 37.6 및 17.3㎎?L-1로 각각 많았다. 전자공여능은 추출물의 농도가 1,000㎎?L-1일 때 과피는 ‘대흥’에서 89.3%로, 과육은 ‘비단’에서 22.3%로 가장 높았다. 총 플라보노이드 함량은 추출물의 농도가 2,000㎎?L-1일 때 과피는 ‘대흥’에서 17.1㎎?L-1로, 과육은 비단에서 9.0㎎?L-1로 가장 높았다. 아질산염 소거는 추출물의 농도가 1,000㎎?L-1일 때 과피는 ‘대흥’에서 80.9%, 과육은 ‘제시골드’에서 78.3%로 가장 높았다. Tyrosinase 활성 저해 효과는 추출물의 농도가 1,000㎎?L-1일 때 ‘제시골드’의 과육이 14.4%로 가장 높게 나타났다. 따라서 참다래는 품종 및 부위에 따라 생리활성에 차이가 있었으며, 전반적으로 아질산염 소거능이 높은 것으로 나타났다.

This study was conducted to determine the physiological activities of methanol extracts from the fruit skin and flesh of Korean kiwifruit cultivars ‘Bidan’, ‘Daeheung’, ‘Jecygold’ and ‘Hayward’ which were harvested and stored at 2℃ for 30days. At the extract concentration of 2,000 ㎎?L-1, total phenol content was the highest in fruit skin and flesh of cv. ‘Daeheung’ by 37.6 and 17.3 ㎎?L-1, respectively. DPPH radical scavenging activity in 1,000 ㎎?L-1 were very high in the fruit skin of kiwifruit cv. ‘Daeheung’ by 89.0% and in the flesh of cv. ‘Bidan’ by 22.3%. Total flavonoid content in the fruit skin of cv. ‘Daeheung’ at 2,000 ㎎?L-1 was 17.1 ㎎?L-1 and in the flesh of cv. ‘Bidan’ 9.0 ㎎?L-1. Nitrite scavenging activity in 1,000 ㎎?L-1 showed the highest value in the fruit skin of kiwifruit cv. ‘Daeheung’ by 80.9%, and followed by the flesh of cv. ‘Jecygold’ by 78.3%. Mushroom tyrosinase inhibition activity in 1,000 ㎎?L-1 were highest in the flesh of kiwi fruit cv. ‘Jecygold’ by 14.4%. These results indicate that Korean kiwifruits have a high nitrite radical scavenging activity, though the physiological activity of kiwifruits was affected by variety and regional parts.

목차

Abstract
서언
재료 및 방법
결과 및 고찰
초록
인용문헌

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