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[학술저널]

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이수원(성균관대학교 생명공학부) 김희재(한국식품연구소) 양희진(성균관대학교 생명공학부) 황보식(성균관대학교 생명공학부)

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초록

본 연구는 벌집에서 얻어지는 프로폴리스의 플라보노이드 함유량을 조사하였다. UV spectrophotometer를 이용한 총플라보노이드는 예천, 영월, 브라질, 호주, 중국이 각각 6.33, 6.42, 2.44, 8.11, 6.52mg/g이었다. HPLC를 이용한 플라보노이드 분석 결과, p-courmaric acid는 예천, 5.58, 그리고 영월이 6.84mg/100g 이었다. 그러나 예천 및 영월의 프로폴리스에서는 luteolin이 검출되지 않았다. Quercetin은 영월, 예천에서 0.41∼0.53%이었으며, t-cinnamic acid는 브라질이 7.92%, quercitrin은 중국이 8.74%로 가장 높았다. 또한 중국산 프로폴리스에서는 t-cinnamic acid가 검출되지 않았다.

This study was conducted to investigate the flavonoid contents of Korean propolis. The total flavonoids content measured by spectrophotometer of Yecheon, Youngwol, Brazilian, Chinese. Aus- tralian propolis were 6.33, 6.43, 2.44, 6.52 and 8.11mg/g. The p-coumaric acid content of Yecheon and Youngwol propolis were 5.58 and 6.84mg/100g, respectively. Luteolin, however, was not detected both in Yecheon and Youngwol, respectively. the quercetin content of Yecheon and Youngwol propolis revealed between 0.41 to 0.53%, however, overseas propolis was not detected. The t-cinnamic acid of Brazilian propolis was 7.92% and Chinese propolis was 8.74%. And than, the t-cinnamic acid of Chinese propolis was not detected.

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