메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
서영호 (원광보건대학교) 김현영 (원광보건대학교)
저널정보
한국차학회 한국차학회지 한국차학회지 제24권 제4호
발행연도
2018.1
수록면
63 - 69 (7page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
This study was carried out to develop substitute teas using extracts of Zingiber officinale Roscoe, commonly known as ginger. The antioxidant activities of aged and fermented samples were compared using the total phenol and flavonoid contents; oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assay; and superoxide, ABTS, and DPPH radical scavenging activities. The content of 6-gingerol, a bioactive component in ginger, and 6-shogaol, also a major valuable ingredient, in all fermented gingers decreased and increased, respectively. The total phenolic and flavonoid contents of teas with fermented ginger were similar. On the other hand, the ORAC and superoxide radical scavenging activity of the teas were 10-30% higher in the fermented samples than in the aged samples. The DPPH and ABTS radical scavenging activities were 40.66-48.54% and 45.82-52.32%, respectively. Moreover, the alcohol dehydrogenase and acetaldehyde dehydrogenase activities were significantly higher than the control (p<0.05). In conclusion, this paper highlights the potential of extracts of fermented and aged ginger as functional substitute tea materials.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (28)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0