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유통 중인 어류의 중금속 모니터링

- 비소, 카드뮴, 구리, 납, 망간, 아연, 총수은

Monitoring of Heavy Metals in Fishes in Korea - As, Cd, Cu, Pb, Mn, Zn, Total Hg -
한국식품과학회지 제39권 제4호, 2007.8, 353-359 (7 pages)
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초록
This survey was carried out to estimate the heavy metal contents of fishes (531 ocean fishes and 80 freshwater fishes) sold in and around Korea from April to October in 2006. The contents of arsenic (As), cadmium (Cd), copper (Cu), lead (Pb), manganese (Mn), zinc (Zn) and mercury (Hg) were estimated by inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) and a mercury analyzer. The concentrations [mean (minimum-maximum) ㎎/㎏] of heavy metals in the ocean fishes were as follows: As=2.523 (0.140-65.543), Cd=0.017 (0.000-0.108), Cu=0.569 (0.040-5.634), Pb=0.023 (0.000-0.323), Hg=0.068 (0.002-0.754), Mn=0.395 (0.016-4.651) and Zn=6.086 (0.529-34.729). The concentrations of heavy metals in the freshwater fishes were: As=0.370 (0.024-2.231), Cd=0.011 (ND-0.086), Cu=0.628 (0.003-1.962), Pb=0.026 (ND-0.423), Hg=0.058 (0.006-0.349), Mn=1.150 (0.069-7.230) and Zn=9.980 (3.463-82.737). The weekly intakes of Cd, Hg and Pb from fish were 0.9, 1.6 and 0.9%, respectively, as compared with the Provisional Tolerable Weekly Intake (PTWI) established by Joint FAO/WHO Expert Committee for food safety evaluation.

본 연구는 우리나라에서 유통되고 있는 어류를 전국 10개 연안지역에서 수거된 해산어류 35종 531건과, 전국 내륙지방 및 주요도시에서 수거된 담수어 12종 80건을 대상으로 납, 카드뮴, 비소, 구리, 망간, 아연, 총수은 함량을 분석하였다. 전처리방법(습식분해법, 변형된 microwave 분해법, microwave 분해법)에 따른 각각의 분해조건을 비교ㆍ검토한 결과, microwave 분해법이 회수율이 가장 우수한 것으로 확인되었다. ICP-MS를 이용하여 수은을 제외한 6종 금속의 회수율을 측정한 결과 약 94-108%를 보였으며, mercury analyzer를 이용한 수은의 회수율은 99%를 나타냈다.
해산어류 중 중금속 평균 함량은 비소 2.523, 카드뮴 0.017, 구리 0.569, 납 0.023, 수은 0.068, 망간 0.395 및 아연 6.086 ㎎/㎏으로 나타났다. 담수어 중 중금속 평균함량은 비소 0.370, 카드뮴 0.011, 구리 0.628, 납 0.026, 수은 0.058, 망간 1.150 및 아연 9.980 ㎎/㎏으로 나타났다. 우리나라에서 유통 중인 어류에서 섭취되는 중금속 함량을 FAO/WHO에서 설정된 잠정주간섭취허용량인 PTWI와 비교한 결과 카드뮴, 수은, 납이 각각 0.9, 1.6 및 0.9%로 나타나 조사된 어류를 통한 우리나라 국민들의 중금속섭취는 현재까지는 안전한 수준인 것으로 판단된다.

목차
Abstract
서론
재료 및 방법
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  2. KFDA , 2005 , Food Code : 56 ~

  3. Lee JO , 2003 , The monitoring of heavy metals in food - Heavy metal contents in fishes- 6 : 98 ~ 103

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  5. Reilly C , 1991 , Metal Contamination of Food

  6. Kim MH , 2003 , The study on heavy metal contents in various foods 35 : 561 ~ 567

  7. KFDA , 2005 , Food Code : 13 ~

  8. Sivaperumal P , 2007 , Heavy metal concentrations in fish, shellfish, and fish products from internal markets of India vis-a-vis international standard 102 : 612 ~ 620

  9. Sheppard B , 1994 , Microwave digestion for the determination of arsenic cadmium and lead in seafood products by inductively coupled plasma atomic emission and mass spectrometry : 1683 ~ 1686

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