목적 : 간절제술 후에는 간의 합성능력이 저하되고, 복수나 부종이 발생하게 된다. 본 연구에서는 이러한 상황에서 영양상태를 평가할 수 있는 적절한 지표를 검증하고자 하였다. 대상 및 방법 : 간세포암을 진단받고, 간절제술을 시행받은 65명의 환자를 대상으로 후향적으로 의무 기록을 분석하였다. 간절제 전 및 간절제 후 7일째 체중과 신체 체질량 지수, 혈액검사를 통해 영양 평가 지표를 측정하였다. 결과 : 65명의 환자중 남자는 52명, 여자는 13명으로 남녀 비는 4:1이었으며, 평균 연령은 56.2세였다. 수술 전 신체 체질량 지수는 저체중인 18.5 kg/m2 미만이 2명 (3.1%), 18.5-23kg/m2의 정상 범위가 22명(33.8%), 23-27.5 kg/m2의 과체중 상태가 19명(29.2%), 그리고 신체 체질량 지수 27.5 kg/m2 이상의 비만 상태가 22명(33.8%)였다. 수술 전 후의 영양 평가 항목의 변화를 살펴보면, 수술 후 림프구 수, 총 단백질량, 알부민, 혈액 요소 질소(BUN), 콜레스테롤, 프리알부민 수치가 유의하게 감소하였으며, 반면에 백혈구 세포수(5642±1831 vs. 7149±3069)와 CRP(2.98±4.78 vs. 25.69±22.23)는 눈에 띄게 증가하는 소견을 보였다(p=0.00, p=0.00). 수술 전과 후의 신체 체질량 지수와 체중은 통계학적으로 의미있는 변화는 보이지 않았다(p=1.91, p=8.23). 결론 : 간절제술 시행 후 영양 상태를 정확하게 평가하기 위해서, 염증 반응과 외부의 개입에 의한 영향 등을 고려하여, 쉽게 적용 할 수 있는 단일 영양 상태 평가 지표로는 프리알부민이 가장 적합할 것으로 사료된다.
After hepatic resection, a synthetic liver function is often deteriorated, and ascites have been occasionally developed. Because of these limitations, this study is designed to validate the optimal nutritional index. We retrospectively reviewed medical records of sixty-five patients who underwent hepatectomy for hepatocellular carcinoma. Body weight, Body Mass Index (BMI) and laboratory parameters were compared at preoperative day and postoperative day 7. Patients consist of fifty-two males and thirteen females and average age is 56.2±9.9 years old. Forty-four patients had resected more than three segments, and twelve had resected 2 segments and nine had resected only one segment or received a wedge resection. According to preoperative BMI, there were two underweight (BMI < 18.5), twenty-two normal, nineteen overweight, and twenty-two obese (BMI>=27.5). After the surgery, lymphocyte count, total protein, albumin, BUN, Cholesterol, Prealbumin statistically significantly increased (p=0.00 & p=0.00). However, BMI and change in Body weight do not show statistically significant data (p=1.91, p=8.23). The degree of inflammation may have a significant influence in nutrition evaluation scale. Therefore, a new method of nutritional evaluation that can adjust degree of inflammation is needed to accurately evaluate the nutrition scale after hepatectomy.