光州와 全南地域의 비닐하우스 고추 栽培團地에서 土壤과 罹病된 고추뿌리를 採取하여 고추에 萎凋 枯死를 일으키는 病原菌을 調査하였다. 調査한 모든 圃場의 土壤과 罹病根에서 Phytophthora capsici, Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Pseudomonas solanacearum 등이 分離 되었고, 이들 菌은 고추의 모든 生育段階에서 病原性을 나타냈지만 萎凋, 枯死에는 菌株에 따라 差異가 있었다. 즉 Ph. capsici, R. solani, P. solanacearum은 심한 뿌리의 壤死, 萎凋, 枯死를 일으켰지만, F. oxysporum, F. solani는 잎의 黃化, 生育抑制, 뿌리의 部分的 壞死만을 일으켰을 뿐 萎凋, 枯死를 일으키지는 못하였다. 또 Ph. capsici, R. solani, P. solanacearum은 가지, 토마토, 수박, 오이 (14日苗)에 對해서도 萎凋, 枯死를 일으켰다. 分離된 菌株들을 60일苗의 고추에 單獨接種하였을 境遇, Ph. capsici는 接種 15일후 모두를 萎凋, 枯死시켰지만, P. solanacearum과 R. solani는 30일후에야 각각 調査苗의 93.3%와 26.7%를 萎凋, 枯死시켰다. 그러나 F. oxysporum과 F. solani는 主로 뿌리의 部分的 壞死를 일으켰을 뿐 萎凋, 枯死에는 크게 關與하지 못하였다. 이들 菌株들의 混合接種에 있어서는 어느 菌株거나 單獨接種區에 比해 混合接種에서 發病率 (萎凋 枯死率)이 높아졌고 또한 病의 進展도 빨랐다. 以上의 結果는 비록 光州와 順天의 限定된 地域의 調査이기는 하지만 고추의 萎凋 枯死에 Ph. capsici, R. solani 및 P. solanacearum이 複合的으로 關與하여 被害를 深化시킬 뿐아니라 F. oxysporum과 F. solani도 이들 菌들과 複合하여 被害增進에 寄與하고 있음을 示唆한다.
Pathogens associated with. the wilt of hot pepper were examined with diseased roots and soils obtained from plastic houses located in Kwangsan and Sunchon areas in southern Korea. Phytophthora capsid, Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Fusarium solani, and Pseudomonas solanacearum were isolated from diseased roots of all investigated fields. Ph. capsid, R. solani, and P. solanacearum caused severe wilts and death of plants due to complete root necrosis or decay. But, F. oxysporum, and F. solani caused only partial necrosis of roots, yellowing of leaves, and stunting of plants without wilting. Ph. capsid, R. solani, and P. solanacearum also caused seedling death of eggplant, tomato, watermelon and cucumber. When 60-day-old pepper plants were inoculated with each isolate alone, Ph. capsid caused wilting of all tested plants 15 days after inoculation. P. solanacearum and R. solani, however, caused 93.3% and 26.7% wilting 30 days after inoculation, respectively. Also number of the wilt-death of pepper plants was greater in mixed inoculation with all combinations tested than in individual inoculation except the combination of Ph. capsici and R. solani. These results indicate that in most cases, investigated pathogens are complicatedly associated with the wilt-death of hot pepper plants cropped in plastic house, and contributed to disease progression and increase in disease severity.