고추에 있어서 전신획득저항성 및 전신획득저항성과 PR 단백질 축적과의 관계를 알아보기 위하여 TMV-pepper strain을 고추 잎에 접종하고, 4일 후 고추 역병균 P. capsid를 고추 줄기에 접종 후 역병 발생량을 비교하였다. TMV를 전접종한 고추에서는 TMV를 전접종하지 않은 고추에서보다 역병 발생량이 크게 감소하였는데, TMV를 전접종한 고추에서 역병 발병도와 병반길이는 역병접종 10일째에 TMV를 전접종하지않은 고추의 약 50% 수준이었다. 담배의 PR1b와 PR5a 항혈청을 이용하여 immuno-blot으로 추적한 고추의 PR1과 PR5 단백질은 TMV 접종엽과 접종 상위엽에서 TMV 접종 24시간후부터 세포간극에서 동시에 검출되기 시작하였다. PR1과 PR5 단백질은 TMV 접종엽에서는 TMV 접종 4~5일 후 잎이 탈락할 때까지 그 양이 크게 증가하였다. PR5는 TMV 접종 상위엽에서 그 양이 계속 증가하지는 않았지만 실험종료일인 TMV 접종 20일 후까지 검출되었다. 이러한 결과는 고추에서 TMV감염에 의해 역병에 대한 전신획득저항성이 유도되며, 전신획득저항성이 유도되는 동안 매우 빠르게 고추 전신에서 PR 단백질의 생성이 유도되고, 생성된 PR 단백질들이 오래동안 유지됨을 암시하고 있다.
Induction of systemic acquired resistance (SAR) against phytophthora blight and pathogenesis-related (PR) protein accumulation by TMV infection in pepper plant (Capsicum annuum cv. Nockwang) were examined to understand the mechanism of the systemic acquired resistance in pepper plant. The zoospore suspension of Phytophthora capsici was inoculated 00 stem of pepper plant in which TMV-pepper strain had been inoculated on fully expanded upper leaves, and the phytophthora blight incidence was examined. Both disease severity and lesion length of phytophthora blight were much smaller in TMV pre-inoculated pepper plant than in uninoculated control plant. The phytophthora blight incidence was decreased about 50% in the TMV pre-inoculated pepper, compared to the uninoculated control plant at 10 days after P. capsici inoculation. Accumulation of PR1 and PR5 proteins in intercellular fluid of TMV-inoculated and uninoculated upper leaves were monitored by immuno-blot with tobacco PR1b and PR5a antibody during induction of SAR. PR1 and PRS were detected from 24 hours after TMV inoculation in both TMV-inoculated and uninoculated upper leaves, and increased rapidly in TMV-inoculated leaves until the leaves were defoliated. PRS could be detected up to 20 days after TMV inoculation in uninoculated upper leaves. These results suggest that TMV infection induces SAR against phytophthora blight in pepper plant, and that PR proteins are accumulated very rapidly during induction of SAR and maintained for quite long time in pepper plant.