본 연구는 가식부위가 20~30%로 과즙 착즙 시 주로 버려 지고 있으나 석류의 부위별 추출물 중 가장 항산화성이 우수한 천연식품 소재인 석류 내피를 에탄올로 추출하여 천연항 산화제로서의 활용 가능성을 조사하였다. 석류 내피 추출물을 극성이 낮은 용매에서 극성이 높은 용매로 순차적으로 계통 분획하여 항산화능을 분석하였다. 각 측정 방법 별로 항산화 활성에 있어 약간의 차이를 보였으나 전반적으로 ethyl acetate 분획의 항산화능이 높게 측정되었다. DPPH 라디칼 소거활성 측정 결과 ethyl acetate와 butanol 분획물에서 IC50이 각각 2.40 μg/mL, 2.88 μg/mL로 기준 물질인 ascorbic acid와 유사한 항산화 활성을 나타내는 것으로 나 타났다. Superoxide anion 소거활성에서 ethyl acetate과 butanol 분획물의 IC50은 각각 58.94 μg/mL, 61.91 μg/mL로 기준물질인 tannin acid보다 항산화능이 우수하였다. ABTS+ 소거활성에서 ethyl acetate와 butanol 분획물의 IC50은 각각 39.26 μg/mL, 40.95 μg/mL로 나타났으며 환원력을 측정한 결과 ethyl acetate 분획물(0.1 mg/mL)의 흡광도가 1.404로 기준물질인 ascorbic acid보다 활성이 높게 측정되었다. SOD 유사활성과 아질산염 소거능에서는 유사한 결과를 나타냈는데 SOD 유사활성은 42.88±0.66%(dichloromethane), 15.43±0.85%(butanol), 12.82±0.68%(water)이었으며 아질산염 소거능에서 dichloromethane 분획물의 IC50은 115.54 μg/mL로 기준물질인 ascorbic acid보다 높게 나타났다. 따라서 본 연구결과 석류 내피 추출물은 높은 항산화 활성을 가지고 있으며, 폐자원으로써 버려지는 석류 내피는 식품첨가물 등의 기능성 소재로의 이용가능성이 있을 것으로 여겨진다.
This study was designed to investigate antioxidant activities of pomegranate endocarp extracts. Pomegranate endocarp extract contains the highest antioxidant function compared to pomegranate extracts from other parts. Pomegranate endocarp extract was fractionated with hexane, dichloromethane, ethyl acetate, butanol extract, and water, followed by evaluation for antioxidant activity. During this experiment, various antioxidant tests such as nitrite scavenging activity, reducing power, superoxide anion scavenging activity, ABTS+ scavenging activity, SOD like-activity, and DPPH radical scavenging activity were conducted on the CH₂Cl₂, EtOAc, BuOH, H₂O fractions of pomegranate endocarp extract. Results showed that the ethyl acetate fraction contained the highest DPPH radical scavenging activity among the samples. For SOD like-activity, the dichloromethane fraction had the highest antioxidant activity. For superoxide anion scavenging activity, the ethyl acetate fraction had the highest antioxidant activity. In the ABTS+ scavenging activity test, the ethyl acetate fraction IC50 was 39.26 μg/mL, whereas that of the butanol fraction was 40.95 μg/mL. In testing reduction power at 0.1 mg/mL, the O.D. of the ethyl acetate fraction was highest at 1.404 and showed higher activity than ascorbic acid at 1.332. The results of the nitrite scavenging activity test were very similar to those of the SOD like-activity test. These results suggest that pomegranate endocarp extract may have value as a natural antioxidant.