본 연구에서는 2008∼2009년도 국민건강영양조사 자료를 활용하여 45∼60세 중년여성을 대상으로 주관적 건강상태에 따라 대상자를 분류하여 그룹 간에 생활습관, 건강특성, 영양소 섭취량 및 식사의 질에 차이가 있는지 비교하고, 주관적 건강상태와 식사의 질과의 관계를 살펴보았다. 조사대상자의 평균 나이는 52.1±4.6세였고, 교육수준과 월 평균소득은 주관적 건강상태가 ‘좋음’ 군에서 유의적으로 높았다(P<0.05). 주관적 건강상태가 ‘나쁨’ 군의 허리둘레가 유의적으로 더 컸으며(P<0.05), 체지방률, 체질량지수는 주관적인 건강상태에 따라 유의적인 차이가 없었다. 신체활동에서도 주관적 건강상태가 ‘좋음’ 군에서 일주일간 걷기 일 수와 신체활동 일 수 모두 유의적으로 많았다(P<0.01). 영양소 섭취량 분석 결과 주관적 건강상태가 ‘좋음’ 군의 철(P<0.01), 인(P<0.05), 칼륨(P<0.05)과 비타민 A(P<0.05), 비타민 B1(P<0.01), 비타민 B₂(P<0.05), 나이아신(P<0.01)의 섭취량이 유의적으로 높았다. NAR을 평가한 결과에서도 ‘좋음’ 군의 단백질(P<0.05), 칼슘(P<0.05), 철분(P<0.05),비타민 A(P<0.05), 비타민 B₂(P<0.05), 나이아신(P<0.01)의 NAR이 유의적으로 높았으며, MAR도 ‘좋음’ 군에서 유의적으로 높았다. 단백질(P<0.05), 철(P<0.05), 비타민 B₁(P<0.05), 나이아신(P<0.05)의 INQ 또한 ‘좋음’ 군에서 유의적으로 높았다. 식사의 질과 주관적 건강상태 관련성을 알아보기 위해 회귀분석을 실시한 결과 교란 인자를 보정한 후에도 MAR과 INQ는 주관적 건강상태와 유의적인 양의 관련성(P<0.001)을 보였다. 이상의 결과로 높은 식사의 질이 자기가 인식하는 주관적인 건강상태에 긍정적인 영향을 미칠 수 있으며, 중년여성의 식사의 질이 주관적 건강상태와 관련이 있는 만큼 이들 여성의 건강 증진을 위해 바람직한 식습관을 통한 식사의 질을 높일 수 있는 구체적인 식사 지침 및 식생활 교육이 마련되어야 할 것으로 사료되는 바이다.
The purpose of this study was to evaluate the diet quality in Korean middle-aged women based on their self-rated health status (SRH) as well as to investigate the relationship between SRH and the diet quality. For the study, we obtained data for analysis from the combined 2008~2009 Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES). The study subjects were divided into two groups-‘Good’ group (≥3.06, n=622) and ‘Bad’ group (<3.06, n=1,092)- on the basis of the average SRH value (3.06). The women in the ‘Good’ group had achieved a higher education level and had a significantly high monthly average income (P<0.05), whereas women in the ‘Bad’ group had a larger waist circumference (P<0.05). In addition, women in the ‘Good’ group engaged in more physical activities (P<0.01). In comparison with the women in ‘Bad’ group, women in the ‘Good’ group were found to have a superior nutritional status, with a nutrient adequacy ratio (NAR) of protein (P<0.05), calcium (P<0.05), iron (P<0.05), vitamin A (P<0.05), vitamin B₂ (P<0.05), and niacin (P<0.01). The mean adequacy ratio (MAR) of women in the ‘Good’ group was also significantly higher than that of the women in the ‘Bad’ group. The index of nutritional quality (INQ) of protein (P<0.05), iron (P<0.05), vitamin B₁ (P<0.05), and niacin (P<0.05) in women belonging to the ‘Good’ group were also significantly higher than that in the women assigned the ‘Bad’ group. The results of regression analysis on the relevance between the diet quality and SRH, MAR, and INQ showed a significantly positive relevance (P<0.001), even after adjusting for disturbance factors. The results of this study show that diet quality seems to be the important factor for improving SRH of women. Therefore, we suggest that developing dietary guidelines and educating women about the guidelines would improve health of middle-aged women in Korea.