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연구보고서
저자정보
송주호 (한국농촌경제연구원) 최지현 (한국농촌경제연구원) 정대희 (한국농촌경제연구원) 박한울 (한국농촌경제연구원) 김성훈 (한국농촌경제연구원) 이동필 (한국농촌경제연구원)
저널정보
한국농촌경제연구원 한국농촌경제연구원 기본연구보고서 [기본연구보고-R679] 식품산업의 발전을 위한 통상정책 방향
발행연도
2012.12
수록면
1 - 208 (208page)

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Background of Research
This study is aimed at suggesting an appropriate trade policy for the food industry in Korea. The growth of food industry has been remarkable recently, but there are relatively fewer studies focused on processed food compared with the studies on agricultural products. Most concerns were centered on how to protect farmers in coping with DDA and FTAs. As a result, tariff rates for agricultural products remain high but tariff rates for processed food remain low in Korea. Therefore, tariffs of raw agricultural products are high and the tariffs of processed products are low in Korea which is contrary to the developed countries.
Method of Research
When analyzing the protection rate of processed products, tariffs of raw or intermediate products should be considered together with the tariffs of final products. This study calculates the effective protection rates for processed products and raw products using an input-output table. The concession results of processed agricultural products were analyzed in comparison with those of raw agricultural products in the Korea-U.S. FTA and the Korea-EU FTA. A survey of food processing companies was added to find out the barriers in trade and their priorities of interest in trade policy.
Research Results and Implications
The estimation results show that effective protection rates are higher than nominal protection rate in many processed products. It is somewhat an unexpected result but it tells that many processing companies can import raw products with low in-quota tariff rates within the TRQ system. Korea operates TRQs in 66 major agricultural products in the WTO and some more in FTAs. However, for some highly processed products, such as ice cream, bread and grain cookies, sauces, animal fats, and bean curd, the effective protection rates are lower than nominal protection rates, which is called tariff de-escalation. It needs to be improved in the future. Korea applies relatively few specific tariffs and seasonal tariffs compared with other developed countries.
The reform of tariff policy should be oriented to reduce the tariff wedges between raw products and processed products. Also, Korea should use specific tariffs and seasonal tariffs for more tariff lines. TRQ administration should be transferred to more market-oriented methods and for the products of which the TRQ-applicable quantities are increased every year, it needs to be excluded from the TRQ list.
Many food processing companies interviewed ask for integrated country-of-origin rules in many FTAs. They also demand more information on each exporting country"s inspection and quarantine regulations. Import licensing procedures should be also improved through consultation and negotiation between the authorities of interested countries.

목차

[표지]
[목차]
표목차
그림목차
[요약]
[ABSTRACT]
[제1장 서론]
1. 연구의 필요성
2. 연구 목적과 범위
3. 선행연구 검토
4. 연구 내용
5. 연구 방법
[제2장 식품산업의 구조와 특징]
1. 식품산업의 분류
2. 식품산업의 구조
3. 식품제조업의 원료 투입구조
4. 가공식품의 원재료 구성
5. 가공식품의 수출입 구조
[제3장 농식품 관세 체계]
1. 관세 유형과 관세율 적용의 우선 순위
2. 관세 부과 대상 품목의 분류방법과 농식품 세번 분류
3. 농식품의 기본세율, 양허세율, 실행세율 비교
4. 할당관세와 조정관세 현황
5. 종량세와 계절관세
6. 시장접근물량 운용 내역
7. 가공식품과 관련 농산물의 세율 비교
[제4장 농식품 실효보호율의 추정]
1. 실효보호율의 중요성
2. 실효보호율 산출방식
3. 산업연관표를 이용한 실효보호율 추정
4. 업체 조사를 통한 제품별 실효보호율 분석
5. 보호율 분석의 시사점
[제5장 외국의 식품관련 관세와 DDA/FTA 농식품 협상]
1. 주요국의 가공식품과 원료농산물 간 관세 비교
2. DDA 협상의 경사관세 논의와 우리나라에 미치는 영향
3. FTA 협상에서의 가공식품에 대한 양허 내역 분석
[제6장 식품제조업의 통상 관련 현안]
1. 유가공산업
2. 육가공산업
3. 장류산업
4. 기타 가공식품 수출에서의 당면 문제
5. 통상 관련 정책의 우선 순위
[제7장 식품산업의 발전을 위한 통상정책 개선 방안]
1. 관세 제도의 개선
2. 비관세조치의 개선
[제8장 요약 및 결론]
1. 요약
2. 결론
[참고문헌]
[부록]
[머리말]

참고문헌 (0)

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