건조된 국멸치와 지리멸치 및 밴댕이에 1, 3, 5, 7 및 10 k㏉의 선량으로 전자선을 조사하여 비조사 시료와 조사된 시료에서 지방을 추출한 후 전자선 조사 시 유도 생성되는 hydrocarbon류를 florisil column chromatography를 이용하여 분리하였으며, hydrocarbon류의 함량 및 분해패턴은 GC/MS로 확인하였다. 전자선 조사된 건조 멸치류에서 palmitic acid로부터 생성되는 1-tetradecene(C<SUB>14:1</SUB>), pentadecane(C<SUB>15:0</SUB>)과 stearic acid로부터 1-hexadecene(C<SUB>16:1</SUB>), heptadecane(C<SUB>17:0</SUB>) 및 oleic acid로부터 8-heptadecene (C<SUB>17:1</SUB>), 1,7-hexadecadiene(C<SUB>16:2</SUB>)이 확인되었으며, 6종의 hydrocarbon류는 조사선량에 따라 증가하였다. 건조된 멸치류에서 유기용매에서 기인한 것으로 판단되는 pentadecane(C<SUB>15:0</SUB>) 및 heptadecane(C<SUB>17:0</SUB>)을 제외한 hydrocarbon류 중 8-heptadecene(C<SUB>17:1</SUB>)의 함량이 가장 높았으며, 다음으로 1-tetradecene(C<SUB>14:1</SUB>), 1-hexadecene(C16:1), 1,7-hexadecadiene(C16:2) 순으로 확인되었다. 따라서 전자선 조사된 건조 멸치류에서 분석된 hydrocarbon류 중 1-tetradecene(C<SUB>14:1</SUB>), 1-hexadecene(C<SUB>16:1</SUB>) 그리고 8-heptadecene(C<SUB>17:1</SUB>) 및 1,7-hexadecadiene(C<SUB>16:2</SUB>)은 전자선 조사 여부를 판별할 수 있는 유용한 지표로 활용될 수 있을 것이라고 사료된다.
Radiation-induced hydrocarbon contents of dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring were evaluated following electron-beam irradiation at doses of 1, 3, 5, 7, and 10 k㏉. GC/MS identification of the induced hydrocarbons by irradiation was conducted after lipid separation by soxtec, followed by florosil column chromatography. 1-Tetradecene (C<SUB>14:1</SUB>) and pentadecane (C<SUB>15:0</SUB>) derived from palmitic acid, 1-hexadecene (C<SUB>16:1</SUB>) and heptadecane (C<SUB>17:0</SUB>) from stearic acid, and 8-heptadecene (C<SUB>17:1</SUB>) and 1,7-hexadecadiene (C<SUB>16:2</SUB>) from oleic acid were the major induced hydrocarbons in irradiated dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring samples. At the same irradiation dose, concentration of induced hydrocarbons differed from fatty acid composition and increased in accordance with radiation dose level. Radiation-induced hydrocarbons, such as 1-tetradecene (C<SUB>14:1</SUB>), 1-hexadecene (C<SUB>16:2</SUB>), 8-heptadecene (C<SUB>17:1</SUB>), and 1,7-hexadecadiene (C<SUB>16:2</SUB>), were confirmed as irradiation marker compounds. Therefore, these marker compounds could be used to distinguish electron-beam irradiated dried anchovy, jiri anchovy, and large-eyed herring from non-irradiated ones.