본 연구는 문헌고찰을 통하여 한국 전통한옥 및 도시한옥 건축의 특성을 살펴보고 분석틀을 도출하는 것과, 현장조사, 관리자와의 심층 인터뷰를 통하여 도시한옥 기반 레스토랑에 나타난 실내디자인 표현방법을 물질 문화론적 관점에서 파악하는 것을 주요 목적으로 한다. 이러한 연구 목적을 위해 북촌과 서촌의 도시한옥 기반 레스토랑의 사례를 선정하고 도시한옥 기반 레스토랑에 표현된 전통 의장 특성에 대한 구조적 요소, 장식적 요소, 실내 요소를 파악한다. 또한 관리자들과의 심층 인터뷰를 통하여 표현 특성 및 계획요소, 관리자의 사용의 문제점 및 한옥을 계획하게 된 이유 및 장, 단점을 분석하였다.
The major objectives of this study were to design analytical framework for Korean traditional houses focused on urban housing through library research, and identify interior design pattern of restaurants based on Korean traditional housing from the perspective of material culture through field surveys and in-depth interviews with restaurants’ managers. To this end, several Korean restaurants based on urban traditional housing in Bukchon and Seochon were selected to study architectural elements, ornamental aspects and interior design factors immersed in the traditional designs. Also, through in-depth interviews with restaurant s’ managers, expressional characteristics, planning elements, issues related to housing management, reasons of using Korean-style housing and its advantages/disadvantages were analyzed.