본 연구는 무용전공 여대생과 일반 여대생의 섭식행동과 신체구성 및 그 관련성에 대해 알아보았다. 섭식행동을 알아보기 위하여 무용전공 여대생 72명과 일반 여대생 76명을 대상으로 섭식행동 질문지(DEBQ)를 배부․회수한 후 분석하여 절제적 섭식행동에서 유의한 차이로 높은 점수를 얻은 발레전공 그룹(n=10)과 낮은 점수를 얻은 일반 여대생 그룹(n=10)의 신체구성을 알아보았다. 자료처리는 SPSS 12.0 프로그램을 이용하여 탐색적 요인분석, 신뢰도분석, one-way ANOVA, 독립 t-test, 상관분석 및 단순회귀분석을 실시하였다. 결과는 다음과 같다. 첫째, 섭식행동 중 절제적 섭식에서 발레전공 그룹이 한국무용전공 그룹, 현대무용전공 그룹 및 일반 여대생 그룹보다 유의하게 높게 나타났다. 둘째, 신체구성에서 체지방량, 체지방률, 복부지방률, 가슴둘레, 상완둘레, 상완삼두 피하지방, 상장골 피하지방은 발레전공 그룹이 일반 여대생 그룹에 비해 유의하게 낮게 나타났으나, 체중, 제지방량, BMI, 허리둘레, 엉덩이둘레, 대퇴둘레, 대퇴 피하지방은 유의한 차이를 보이지 않았다. 셋째, 섭식행동과 신체구성 간의 상관관계는 절제적 섭식행동이 체지방률, 상완삼두 피하지방, 상장골 피하지방에서 유의한 부적 상관을 나타냈다.
The purpose of this study was to examine the correlation of comparison with eating behavior and body composition of college students. This study analysed the eating behavior of 72 dance major students and 76 general major students in using DEBQ. According to this analysis, first this study chose two groups ; ten ballet majors who get a high points and ten general major who get a low points in a restraint eating behavior, and then measured body composition between two groups. The statistical technique for data analysis were factor analysis, reliability analysis, one-way ANOVA, independent t-test, correlation analysis, and simple regression analysis. The results were as follows. 1) In the restraint eating behavior, ballet majors got a higher points than korean dance majors, modern dance majors & general majors. 2) In body fat, body fat %, abdominal fat %, chest circumference, triceps circumference, triceps subcutaneous fat thickness, suprailiac subcutaneous fat thickness of body composition, the low points were found in the ballet majors, but in a weight, LBM, BMI, waist-circumference, abdominal- circumference, hip-circumference, thigh-circumference, thigh subcutaneous fat thickness, no significant difference was found between the two groups. 3) In the correlation between eating behavior and body composition, the restraint eating behavior had unsuitable something to do with body fat %, triceps subcutaneous fat thickness, suprailiac subcutaneous fat thickness.