메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
한국예방수의학회 예방수의학회지 예방수의학회지 제43권 제2호
발행연도
2019.1
수록면
74 - 77 (4page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
We studied the infection rate of and various metacercariocidal approaches to controlling Gymnophalloides seoi for prevention of human infection in cultured and natural oysters in Korea. The selected survey areas were Aphae-do (Shinan-gun, Jeollanam-do), which is an endemic area for G. seoi, and Tongyeong (Geonsangnam-do), which is the main production area of oysters in Korea. In the Tongyeong area, the metacercariae of G. seoi were not detected in cultured oysters (0/201) or wild oysters (0/134). Seventy-two G. seoi metacercariae were observed in 33 of 265 natural oysters collected from Aphae-do; however, metacercariae were not detected in the cultured oysters (0/1101) purchased from the Daejeon Fish Market. To investigate the viability of G. seoi metacercariae, various metacercariocidal treatments were used with 3.5% saline and oyster juice used as positive controls. The metacercariae survived for 75.4 h in 3.5% saline and 112.6 h in oyster juice. After the metacercariocidal treatment, G. seoi metacercariae were survived for 13.29 min in tap water, < 20 sec in 4.3% vinegar, no effect in a rinse of the whole oyster body in 70°C water for 1 sec, but 1 sec in a rinse of the whole oyster body in 90°C water for 1 sec. The greatest metacercariocidal effect on G. seoi was from rinsing oysters in 90°C water followed by those from treatment with 20% ethyl alcohol, 4.3% vinegar, and tap water. However, we suggest that the most actual prevention to G. seoi human infection is rinsing the oysters with tap water for at least 30 min.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (12)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0