연구배경: 농촌지역 주민들의 비만수준을 파악하고 관련 요인을 파악하고자 하였다.
방법: 2007년 산청군과 창원시의 성인 1,106명을 대상으로설문조사, 신체계측, 혈액검사를 수행하였다. 조사내용은 사회경제적 특성, 건강행태, 동반 질환, 심리사회적 특성으로 구성되었다. 심리사회적적 특성은 MOS-SSS를 이용한 사회적 지지와 PWI-SF를 이용한 스트레스로 측정되었다.
결과: 조사대상자의 비만 유병률은 29.4%로 남자보다 여자가 높았다. 남자는 연령과 교육수준이 낮을수록, 가구소득이높을수록, 현재 흡연과 24 g/day 이상의 음주를 하는 경우, 그리고 고혈압 및 고혈당증 유소견자에서 비만비율이 통계적으로 유의하게 높았다. 여자의 경우 교육수준이 낮을수록, 무직인 경우에, 그리고 고혈압, 고혈당증, 고콜레스테롤혈증 유소견자의 경우 정상에 비하여 2배 가량 비만 유병률이 높은 것으로 나타났다. 사회적 지지 및 스트레스 수준과 비만 유병률의 분포에는 남녀 모두 유의한 차이가 없는 것으로 나타났다(P < 0.05).
60세 이상 노인(641명, 58.0%)만을 선별하여 추가 분석한결과 남자에서는 70세 이상에 비하여 60대에서 그리고 음주자에서 비만율이 유의하게 높았다. 여자에서는 비만이 고혈압 및고혈당증과 유의한 상관성을 보였으며, 사회적 지지가 높을수록 비만율이 낮아지는 경향성을 보였다(P-trend = 0.014).
결론: 노인이 많은 농촌주민의 비만 유병률은 30%에 달할만큼 높으며, 비만은 사회경제적 수준이나 음주 및 흡연과 같은 건강행태는 물론 고혈압, 고혈당증, 고콜레스테롤혈증과 같은 소견과도 연관성을 나타냈다. 60대 이상 노인 여성에서의사회적 지지 높을수록 비만률이 감소하는 것을 제외하고는 사회심리적 요인과 비만의 연관성은 확인되지 않았다
Background: This study was to investigate obesity prevalence and the association with socioeconomic,psychosocial, and behavioral factors in adults in a rural area.
Methods: A cross-sectional survey of 1,106 (414 men and 692 women) participants aged over 30 years was conducted in Kyungsangnam-do Sancheong-gun and Changwon-si.
Face-to-face interview using a structured questionnaire was applied to acquire information on factors associated with obesity. Anthropometric and metabolic risk factors were assessed by clinical and blood examinations.
Results: Prevalence of obesity (BMI ≥ 25) was 29.4%(26.8% in men and 30.9% in women). Among men, after adjustment of other covariates, prevalence of obesity was higher in subjects with less education (odds ratio, OR = 2.5,95% confidence interval, CI = 1.0-6.0), among heavy drinkers (OR = 1.9, 95% CI = 1.1-3.3), and those with either hypertension (OR = 1.8, 95% CI = 1.2-2.8) or diabetes (OR = 2.1, 95%CI = 1.0-4.2). Obesity prevalence was lower among current smokers (OR = 0.5, 95% CI = 0.3-0.8) and subjects with lower income (OR = 0.4, 95% CI = 0.2-0.9). In women, it was lower among manual laborers than in housewives, and higher in subjects with either hypertension (OR = 1.9, 95% CI = 1.4-2.7), diabetes (2.6, 95% CI = 1.4-4.8) or hypercholesterolemia (OR = 1.7, 95% CI = 1.1-2.6). There was no significant relationship between psychosocial factors and prevalence of obesity.
Conclusions: The present study suggested that socioeconomic factors and health behavior might influence the development of obesity. However, the relationship between psychosocial factors and prevalence of obesity was not identified except for the fact that higher social support might be related to less obesity. Further studies with longitudinal design should be followed to understand the causal mechanism of obesity and these factors.