메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김지현 (전남대학교 식품공학과) 은종방 (전남대학교)
저널정보
한국차학회 한국차학회지 한국차학회지 제14권 제3호
발행연도
2008.1
수록면
147 - 162 (16page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
The growing interest and consumption for green tea recently increase steadily as a healthy beverage. The green tea extract is highly effective in antimicrobial activity against pathogenic bacteria. The major biologically active compounds of green tea extract are caffeine and catechins, especially (-)-epigallocatechin gallate that is effective in not only cancer prevention and anticariogenic but also antioxidation. Antimicrobial activity of ethanol extract from green tea was stronger than water extract from that. The activity is shown against food-borne pathogens, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7 and Salmonella typhimurium and spoilage bacteria, Bacillus subtilis, Bacillus pumilus and Bacillus cereus. Crude catechin shows also strong antimicrobial effect against oral bacteria, Streptococcus mutans, Acinetobacter baumannii, and Enterobacter aerogenes. Many products including green tea extract, such as sausage, chicken, pyeonyuk, steamed bread, yogurt and jelly have been continuously developed and the researches on antimicrobial properties of green tea have been reported.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (32)

참고문헌 신청

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0