메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
박준영 (경상국립대학교) 엄정욱 (경상국립대학교) Rashida Parvin (Gyeongsang National University) 서진규 (경상국립대학교) 김현욱 (경상국립대학교) 양한술 (경상국립대학교)
저널정보
경상대학교 농업생명과학연구원(구 경상대학교 시설원예연구소) 농업생명과학연구 농업생명과학연구 제56권 제2호
발행연도
2022.4
수록면
85 - 95 (11page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
Meat affects color and quality by metabolite concentrations. Meat produces metabolites, and metabolites are caused by a variety of causes. Meat also produces metabolites by oxidation, which is an inevitable chemical process that meat undergoes which is resulting information of various chemical compounds. Thus, the aim of this study was to profiling the change of metabolites of M. longissimus lumborum during the storage at 4°C. Instrumental color measurements were showed decreasing chroma value, redness and yellowness (P<0.05) during storage, while non-significance (P>0.05) changes found in lightness value. Above all, hue angle was highest at 21 d of storage (P<0.05). The lipid and protein oxidation of muscles was measured by TBARS value significantly increased (P<0.05), thiol and carbonyl groups were also increased significantly (P<0.05) during the display. Total 19 of 60 identified compounds appeared to have a significant difference by storage time (P<0.05). Hue angle had a significant correlation with specific metabolites such as carbon disulfide, 3-methyl-1-butanol, 2-ethyl-1-hexanol, lactic acid and palmitic acid (P<0.05). Results of the current study provide the conversion of volatile and non-volatile metabolites and their correlation with oxidative indicators for changes in meat quality during aerobic storage.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0