본 연구는 검은콩 두유에 아가베 이눌린 분말 첨가량이 미치는 영양학적인 품질 특성을 분석하였다. 수분함량은 대조군에 84.17±0.02%로 다른 군에 비해 유의하게 높았으며, 검은콩 두유에 아가베 이눌린 분말 첨가량이 증가할수록 수분함량은 유의하게 감소하였다(p<0.05). 또한 회분, 조단백질 및 조지방 함량은 아가베 이눌린 분말 4% 첨가군에서 유의하게 높았다(p<0.05). 식이섬유 함량은 대조군에서 2.79±0.01%였지만, 검은콩 두유에 아가베 이눌린 분말 첨가량이 증가할수록 5.25±0.01%(아가베 이눌린 분말 4% 첨가군)로 유의하게 증가하였다(p<0.05). 철의 함량은 아가베 이눌린 분말 4% 첨가군에서 170.81±9.08 ppm으로 유의하게 높은 수치를 보였다(p<0.05). 검은콩 두유에 아가베 이눌린 분말 첨가량이 증가할수록 총 플라보노이드 함량은 증가하였다(p<0.05). 색도는 이눌린 분말 첨가량이 증가할수록 L값은 증가하였으나, a값은 감소하였다. 관능평가에서는 색, 냄새, 맛, 외관, 질감 및 전반적인 선호도에서 검은콩 두유에 아가베 이눌린 분말 4% 첨가군에서 높은 수치를 보였다. 따라서 기능성 식품으로 아가베 이눌린 분말 활용도를 높이기 위해서는 검은콩 두유 제조 시 아가베 이눌린 분말을 4% 첨가하는 것이 검은콩 두유의 선호도를 높일 수 있을 것으로 판단된다.
This study analyzed the nutritional quality characteristics of black bean milk according to the amount of agave inulin powder added. The moisture content in the control group was 84.17±0.02%, which was significantly higher than in the other groups, and the moisture content decreased significantly as the amount of agave inulin powder added to black bean milk increased (p<0.05). In addition, the ash, crude protein, and crude fat contents were significantly higher in the 4% agave inulin powder group than in the control group (p<0.05). The dietary fiber content in the control group was 2.79±0.01%, but the content increased as the amount of agave inulin powder added to black bean milk increased, and was 5.25±0.01% in the 4% agave inulin powder group (p<0.05). In the 4% agave inulin powder group, the iron content was 170.81±9.08 ppm, which was significantly higher than the control group (p<0.05). The total flavonoid content increased as the amount of agave inulin powder added to black bean milk increased (p<0.05). The L value increased as the amount of inulin powder added increased, but the a value decreased. The group containing 4% agave inulin powder added to black bean milk showed a high overall preference score. Therefore, to increase the utilization of agave inulin powder as a functional food, adding 4% agave inulin powder when manufacturing black bean milk will increase the preference for black bean milk.