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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

석승주 (충북대학교 )

지도교수
김길하
발행연도
2023
저작권
충북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수2

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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The spotted wing drosophila, Drosophila suzukii, has a distinctively serrated ovipositor and damages the fruits such as berries, grape, etc. during oviposition. Because of this characteristic, quarantine measures are required for the export of berrie and grapes. In this study, I analyzed the combined effect of phosphine (PH3) fumigation and low-temperature treatment on the control of Drosophila suzukii. In the low-temperature single-treatment experiment, there was no significant difference in the insecticidal activity between 1 °C and 5 °C except for D. suzukii adults. Adults showed the highest cold tolerance, as only 98.0 % mortality was observed even after the exposure to 1 °C for 7 d. Regarding the fumigation treatment with PH3 alone, adults were the most susceptible, and pupae had the highest tolerance. A combined low-temperature and fumigation showed a synergistic effect, except in the egg stage, and showed mild synergistic effects for larvae and pupae regardless of treatment order in combination. For pupae, the group exposed to 1 °C for 24 h after the exposure to PH3 for 4 h had the lowest LCT99 value, at 10.49 mg·h/L. The sorption rate of PH3 on grapes decreased to 85.49 % after 4 h of exposure, with a 15 % loading ratio (w/v), and there was no significant difference in the phytotoxicity of the exposed grapes compared to the control, even after 14 d of the combined treatment. Therefore, this study indicates combined treatment of PH3 fumigation and low-temperture treatment could be useful in D. suzukii control.

목차

목 차
Abstract ⅰ
List of tables ⅲ
List of figures ⅳ
Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 연 구 사
1. 벗초파리 4
2. 검역훈증제 5
Ⅲ. 재료 및 방법
1. 실험 곤충 7
2. 실험 약제 및 시험 작물 8
3. 저온 단독 처리 9
4. 소규모 훈증 평가 10
5. 훈증제 농도 측정 및 CT (Concentration-Time product)값 산출 11
6. 저온처리 순서에 따른 소규모 훈증 활성 평가 비교 12
7. 훈증 후 저온처리에 대한 상승효과 검정 13
8. 흡착성 평가 14
9. 중규모 훈증 15
10. 포도에 대한 약해 평가 16
11. 데이터 분석 16
Ⅳ. 결과
1. 저온 단독처리에 의한 효과 검정 18
2. PH3 단독 처리에 의한 훈증 활성 평가 20
3. 복합처리에 따른 소규모 훈증 활성 평가 22
4. 용적률에 따른 흡착성 평가 25
5. 훈증 후 저온처리에 대한 중규모 훈증 활성 평가 27
6. 포도에 대한 약해 평가 29
Ⅴ. 고찰 31
Ⅵ. 요약 34
Ⅶ. 인용문헌 35
Ⅷ. 감사의 글 48

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