논 토양에서 청보리, 자운영과 트리티케일을 시용하고 벼생육초기에 토양 미생물 생태계의 변화에 미치는 영향을 검토하였다. 녹비를 시용한 처리구는 관행에 비해 토양 유기물 함량은 유의적으로 증가하였으나 토양의 나트륨 함량은 유의적인 감소를 나타냈다. 내생균근균의 함량과 구성비율은 녹비 시용으로 관행 보다 유의적으로 높아졌으며 특히 청보리 처리구가 가장 높았다. 또한 토양의 그람 음성 세균과 그람양성 세균의 비율과 불포화지방산과 포화지방산 함량의 비율은 청보리 처리구가 다른 처리구에 비해 유의적인 증가를 보였다. 그리고 주성분 분석에서 PC 1에 가장 큰 영향을 미친 미생물 군집은 그람음성 세균인 것으로 나타났으며 청보리 처리구는 관행과 가장 큰 차이를 나타냈다. 이러한 결과를 종합한 결과 청보리는 논 토양의 초기 미생물 다양성을 증대시킬 수 있는 최적의 녹비작물로 판단된다.
Applications of green manures generally improve the soil quality in rice paddy in part through restructuring of soil microbial communities. To determine how different green manures affect soil microbial communities during the early stages of rice growth, fatty acid methyl ester (FAME) profiles were used to the effects of different management practices: 1) conventional farming (CF), 2) no-treatment (NT), 3) Chinese milk vetch (CMV), 4) green barley (GB), and 5) triticale in paddy field. With applications of green manures, soil organic matter was significantly higher than CF, while soil Na concentration was significantly lower compared with CF (p<0.05). Total soil microbial biomass of CMV was higher (p<0.05) than NF by approximately 31%. The highest ratio of monounsaturated fatty acid to saturated fatty acid was found in the GB plot, followed by CMV and triticale compared with CF (p<0.05), possibly indicating that microbial stress was less in GB and CMV plots. Populations of Gram-negative bacteria and arbuscular mycorrhizal fungi also were significantly higher green manures than CF (p<0.05). Our findings suggest that GB should be considered as optimum green manure for enhancing soil microbial community at an early growing stage in paddy field.