본 연구는 나트륨 섭취 저감화를 위한 연구의 일환으로 한국 일부 대학생들의 라면 섭취에 관한 식행동 현황을 설문 조사하고 라면 국물 섭취량을 실측하였다. 2010년 9월부터 12월까지 국내 4개 대학에 재학 중인 347명(남 146명, 여201명)을 대상으로 인스턴트 라면 1개 분량을 제공하면서 섭취 후의 국물 양을 측정하였고, 평소 라면섭취에 관한 식행동을 설문 조사하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 조사대상자들의 평균 연령은 남자 23.7세, 여자 20.5세였으며, 평균BMI(kg/m2)는 남자 21.9, 여자 20.1이었다. 라면의 평균 섭취빈도는 주 2회였고, 남자가 여자보다 라면 섭취 빈도가 높은 경향이 있었다. 라면을 섭취하는 주된 이유는 간편해서 56%, 맛이 좋아서 27%, 가격이 저렴해서 11%, 기타 9%순이었다. 라면의 선택 기준으로 맛 72%, 편의 14%, 가격7%, 영양 1%, 기타 2%로 연구 대상자들이 응답하였다. 실제 국물 양 섭취 조사에서 남자는 제공된 국물의 평균 61%, 여자는 36%를 섭취하였는데, 실제 측정치가 설문을 통한 평상시 국물 섭취량 결과와 매우 유사하게 나타나 설문 결과가평소 라면국물의 섭취 상태를 잘 반영한다고 볼 수 있었다. 본 조사에서 실제로 대상자들이 섭취한 라면의 국물과 건더기의 나트륨 함량을 각각 측정한 결과 국물에 1,148 ± 256mg, 건더기에 1,185 ± 211 mg으로 측정되었다. 따라서 라면 건더기만 섭취할 경우 라면의 총 나트륨 중 50% 정도만을 섭취할 수 있어, 국물의 섭취량을 조절한다면 효과적으로 나트륨 섭취를 줄일 수 있을 것으로 보인다. 본 연구 결과를 통해 남자와 여자 대학생의 라면섭취에 관한 식행동 차이를 확인할 수 있었으며, 만성질환의 예방 및 관리를 위하여 성별과 거주 형태 등을 고려하여 라면의 섭취빈도 줄이기, 라면 섭취시 나트륨 함량이 많은 라면 국물의 섭취 줄이기 등 적극적인 영양교육이 필요하다고 사료된다.
High intakes of sodium may increase the risk of hypertension or cardiovascular diseases. According to the 2010 Korea National Health and Nutrition Survey, the average intake of sodium was 4,878 mg/day with salt, kimchi, soy sauce, fermented soybean paste and Ramyeon being the five main sources of sodium. In order to identify solutions to reduce the intake of sodium, we investigated the intake patterns and eating behaviors of Ramyeon among 347 college students (male 146, female 201) using survey questionnaires. The average age of study subjects was 23.7 years for males and 20.5 years for females. The average Body Mass Index (kg/m2) was 21.9 for males and 20.1 for females. The average frequency of Ramyeon intake was 2.0 times/week. The main reason for eating Ramyeon was convenience (56%), followed by good taste (27%), low price (11%) and other reasons (9%). The criteria for choosing Ramyeon were taste (72%), convenience (14%), price (7%), nutrition (1%), and the other factors (2%). Males` average intake of Ramyeon soup (61%) was higher than that of the females (36%). The estimated intake of Ramyeon soup by survey showed a positive correlation with the measured intake of Ramyeon soup. Sodium contents of Ramyeon were measured separately for the noodles and the soup, which were 1,185 mg/serving and 1,148 mg/serving each. Therefore, the amount of sodium intake can be reduced if students eat less Ramyeon soup. Also, we observed that dietary behaviors and soup intakes of Ramyeon between the sexes were different. Appropriate nutritional education for proper eating habits may help decrease the intake of sodium. (Korean J Community Nutr 18(4) : 365~371, 2013)