식공간(Dining environment & Atmospherics, Shik Gong Gan, 食空間)이란 식(食)을 매개로 시간과 공간이 결합되어 인간의 식행위가 이루어지면서, 인간과 인간 사이의 커뮤니케이션(communication)과 인간과 식공간의 여러 가지 물질적 요소(디너웨어, 린넨, 실버웨어, 글라스웨어, 센터피스 및 악세서리, 실내디자인적 요소와 기타 공간의 장식적 요소) 사이의 상호작용(interaction)이 이루어지는 장소로 정의한다. 1996년 처음 출현한 서양의 ‘Food Studies’가 인류·사회·경제·문화·역사와 관련된 음식과 조리학(gastronomy)에 기반한 학제적 접근을 추구한다면, 그보다 몇 년 뒤 학제적 기틀을 마련한 동양의 ‘식공간학’은 21세기의 시대 조류에 걸맞게 예술·미학적 관점에서의 음식과 조리학(gastronomy)을 접근하는 방법에서 시작하여 식환경과 분위기 요소에 관한 외식 마케팅의 한 수단으로 학제적 접근을 시도하였다. 앞으로의 ‘식공간학’에 관한 연구는 식(食)을 필두로 한 범학문적 융합학문으로 이 모두를 아우르는 음식문화의 역사적, 사회학적, 인류학적 연구, 생산부터 소비까지의 음식 시스템 및 유통의 탐구, 환경, 윤리, 경제적 요인을 탐구하며 미래의 고 부가가치를 창출할 수 있는 실용학문으로 국제적, 국가적, 지역적 접근이 이루어져야 함을 발전방향으로 제시하고자 한다. 또한 이를 위하여 다양한 영역의 후속 연구들이 전공연구자와 인접학문 연구자들의 연구로 이어져 진정한 의미의 범학문적 융합학문으로 단계를 밟아가야 할 것이다. 융합학문의 생성은 세분화 되어 왔던 학문의 전문성을 유지하면서도 그 세분화의 한계를 넘어서려는 시도로 세분화된 구성요소들의 합 이상의 역할을 한다는 점에서 식공간학의 학문영역에 내포되어 있는 식(食)을 둘러싼 인문 과학적, 자연과학적, 사회과학적, 예술·디자인학적 학문에 뿌리를 둔 방대한 지식과 다양한 연구방법의 시너지를 일으킬 것임에 틀림없다(Bruun et al, 2005).
‘Dining environment & Atmospherics’ (Shik Gong Gan) is defined as the place where communication between humans and interaction between humans and several physical factors in the dining environment (dinnerware, linens, silverware, glassware, centerpieces, accessories, interior design elements and other decorative elements in this space) occur while dining in the combination of time and space. ‘Dining environment & Atmospherics Studies’ attempt to utilize a transdisciplinary approach as a method of F&B marketing, concerning dining environment and atmospheric elements by approaching food and gastronomy in terms of the art and aesthetic perspectives according to the trends of the 21st century. I would like to propose that future ‘Dining environment & Atmospherics Studies’ be transdisciplinary, focused on dining, and practical to create extensive added value through an international, national and local approach historical, sociological, anthropological research exploration of food systems from production to consumption and distribution and exploration of environment, ethics and economic factors. Furthermore, in order to do so, follow-up research in various fields should be conducted by specialized researchers and adjacent study researchers, which will lead to transdisciplinary study in the true sense of the word. Creation of transdisciplinary studies is an attempt to surpass the limit of subdivision while maintaining the professionalism of each subdivided study and functions as more than the sum of the subdivided components, creating a synergy effect of vast knowledge rooted in humanities science, natural science, social science and art design surrounding dining that is implied in the Dining Environment & Atmospherics study area and various research methods (Bruun et al, 2005).