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논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
전재근 (서울대학교)
저널정보
한국식품과학회 식품과학과 산업 식품과학과 산업 제51권 제1호
발행연도
2018.3
수록면
61 - 71 (11page)

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The evaluation of food taste is one of the important activities of human consciousness and it is practiced by sensory analysis using 5 terminal sensorial consciousness among many other functions. These consciousness activities may be conducted by 3 way branching transformation (3-WBT) logic, which choose one out of 3 options under the multilayered consciousness decision making system. On the basis of this logic, cognitive sensory evaluation (CSE) method was developed to carry out questionnaire survey covering objective and subjective issues during consumption of food for pregnant women. The results of the CSE for several food items was presented with the Table-pattern called CSET covering consciousness factors and their effects on the food consumers.

목차

Abstract
서론
맛의 인식 및 음식섭취기작 기작
허기와 포만감
음식 맛의 측정과 표현
의식계에서 맛의 인식 pattern
감성인식패턴에 영향을 주는 요소
패턴화를 위한 감성인식평가표
맛의 다양한 표현
임신경험이 맛의 감성인식에 미치는 영향
결론
참고문헌

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