메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
정경미 (경상북도 농업기술원) 이영석 (경북대학교) 김정원 (경북대학교) 설정만 (경북대학교) 정영훈 (경북대학교) 김수린 (경북대학교)
저널정보
한국생물공학회 KSBB Journal KSBB Journal Vol.33 No.2(Wn.165)
발행연도
2018.6
수록면
95 - 103 (9page)
DOI
10.7841/ksbbj.2018.33.2.95

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
As health benefits of traditional vinegar is newly recognized, vinegar products are being developed with new and enhanced functionalities to meet customers’ diverse demand. Meanwhile, peach is one of the crops with largest production in Korea but neither its preservation nor its processing is simply done. For the development of a new vinegar product using peach, the present study focused on improving an alcoholic fermentation process using a new cold-tolerant Saccharomyces cerevisiae strain isolated from peach. Specifically, alcoholic fermentation of peach concentrates was performed at a control (30℃) or a low (10℃) temperature, followed by conventional acetic acid fermentation at 25℃, to investigate the effect of low-temperature alcoholic fermentation (LTAF) on the final vinegar quality. We measured free amino acid contents and flavor compound profiles, and performed sensory evaluation of the vinegar products. As a result, the LTAF vinegar had higher free amino acid contents and lower off-flavor intensity than those in the control vinegar. Moreover, overall preference of the LTAF vinegar was significantly higher than the control vinegar. In conclusion, the present study demonstrated that a promising potential of using the LTAF process for the development of high quality vinegar products.

목차

Abstract
1. INTRODUCTION
2. MATERIALS AND METHODS
3. RESULTS AND DISCUSSION
4. CONCLUSION
REFERENCES

참고문헌 (34)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2018-470-003109978