이하얀, 발레무용수의 섭식이상, 월경이상, 골소실의 생화학적 분석. 운동과학, 제14권 제2호, 153-170. 2005. 본 연구는 직업무용수 54명, 대조군 32명 총 86명을 대상으로 섭식이상, 월경력이상을 조사하여 섭식과 월경력 유무에 따른 이상과 정상군으로 분류한 다음 성호르몬, 골대사 지표에 미치는 영향과 이에 관련된 상호관련 인자를 규명하기 위하여 성호르몬(E2, LH, FSH, PRL, PRG), 생화학적 골대사 지표(OC, ALP, NTx, DPD)를 측정한 결과는 다음과 같다.1. 섭식과 월경이상 유무에 따른 성호르몬 비교에서는 집단간에는 FSH에서 유의한 차이가 나타났고, 월경력간에는 이상월경군의 E2, LH, PRG가 정상월경군보다 유의하게 낮게 나타났다. 집단×월경력의 상호작용에서도 PRL에서 유의한 차이가 나타났다. 2. 섭식과 월경이상 유무에 따른 생화학적 골대사 지표의 비교에서는 집단간과 월경력간에는 OC와 ALP, 섭식간에는 ALP에서 유의한 차이가 나타났으며, 집단×월경력의 상호작용에서는 ALP와 NTx에서 집단×섭식의 상호작용에서는 OC와 DPD에서 유의한 차이가 나타났다. 3. 섭식과 월경력에 미치는 변수들의 영향력 분석에서는 E2의 농도가 낮을수록 FSH의 농도가 높을수록 섭식이상에 영향력을 주었고, 월경장애는 ALP, FSH 그리고 PRL의 농도가 높을수록, LH의 농도가 낮을수록 영향을 받는 것으로 나타났다.
Lee, H. Y. The Analysis of Biochemical Bone Markers, State of Menstruation and Eating Disorder in Ballet Dancers. Exercise Science, 14(2): 153-170, 2005. This study consists of 86 subjects, 54 professional dancers group, and 32 control group with abnormal and normal eating and menstruation disorders. Eating and menstruation disorders were investigated depending on the presence and absence of eating and menstruation. The subjects were divided into two groups : normal and abnormal. A study of their effects was conducted on sex hormones and biochemical bone markers. The investigated results of sex hormones, biochemical bone markers were as follows;1. When comparing the sex hormones and the biochemical bone markers, which depend on the presence and absence of eating and menstruation disorders, there were significant differences between the ballet and control groups. And E2, LH and PRG of normal group were showed higher than those of abnormal group in menstruation state. PRL were showed significant difference in group-menstrual history interaction. 2..When comparing which depends on the presence and absence of eating and menstruation disorders, ALP and OC between the menstrual groups, and ALP between the eating groups were showed significant differences. ALP and NTx in group-menstrual history interaction and OC and DPD in group-eating state interaction were showed significant differences.3. In the analyzing of the effects of variables that affect eating and menstruation, the higher concentration of FSH and the lower concentration of E2, the larger the effects on eating disorders. And the lower concentration of LH, and the higher concentration of ALP, FSH, and PRL the larger the effects on menstruation disorders.