메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이성기 (강원대학교 축산가공학과) 이성기 (강원대학교 축산가공학과)
저널정보
한국축산식품학회 한국축산식품학회지 한국축산식품학회지 제18권 제2호
발행연도
1998.1
수록면
97 - 106 (10page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
Antioxidant enzymes such as catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px) and superoxide dismutase (SOD) are known to inhibit oxidative reactions by incativating compounds responsible for the formation of ree radicals. SOD transforms superoxide radical into hydrogen peroxide which is precursor to active free radicals. CAT reduces hydrogen peroxide to water. GSH-Px reduces hydroperoxides to corresponding alcohols. Antioxidant enzyme activities of muscle are different by animal species age, stress and exercise, muscle type and part, conditions of post mortem, storage and processing which are related to oxidative deterioration I muscle foods as well as oxidative defence in living systems. Antioxidant enzyme systems are enhanced rather than weakened in aging skeletal muscle. Red muscle contains higher antioxidant enzyme activity than white muscle. The antioxidant enzyme activities of poultry are higher in leg than in breast, and those of beef are higher in redder and more unstable muscles. It is clear that the effectiveness of the antioxidant enzyme in muscle foods seems to be influenced by meat processing operations. Both GSH-Px and CAT are inactivated by heat processing NaCl also influence the efficiency of the antioxident enzymes since its presence diminishes their catalyitc activity.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0