본 연구는 학교 텃밭의 양적인 확대뿐만 아니라, 지속적인 운영 방안을 제시하는 것을 목적으로 한다. 서울시내 599개 초등학교를 대상으로 설문조사를 실시한 결과, 설문조사에 응답한 161개 학교 모두가 학교 텃밭을 조성 운영하고 있었다. 서울시 초 중 고 포함 학교 텃밭 면적은 $166,901m^2$, 평균 $131.2m^2$이고, 설문조사에 응답한 161개교의 학교 텃밭 면적은 $65,493m^2$, 평균 $363m^2$, 학생 1인당 $1.15m^2$로 조사되었다. 학교 자체적으로 조성 운영하는 경우는 11.8%, 학교 자체적으로 조성하여 운영하다가 기관 지원 사업을 통해 재조성 혹은 환경개선을 하여 운영하는 경우가 50.3%로 조사되었다. 학교 텃밭은 조성위치에 따라 혼합형(교내 텃밭과 상자텃밭 조합)이 34.8%로 많았고, 교내 텃밭형이 32.9%, 상자 텃밭형이 29.2%, 교외 근린텃밭을 활용하는 교외 텃밭형 학교도 3.1%였다. 텃밭 운영 담당자는 담당교사가 51.6%로 가장 높았으며, 텃밭 조성 시에 함께 조성된 시설물은 소형 온실 농기구 보관함이 26.1%로 가장 많았으나, 별도의 기반시설이 함께 조성되지 않은 경우도 21.7%였다. 텃밭 운영에 있어서 어려운 점은 텃밭 관리가 34.2%로 가장 높았고, 텃밭의 지속적 운영을 위해 가장 필요한 요소로 물리적 환경 개선과 유급관리인 고용이 필요하다는 의견이 각 32%로 높게 조사되었다. 학교 텃밭 조성목적은 교육환경 조성(81.6%)이 가장 높았으며, 텃밭관리에 필요한 정보는 주로 주변 자문(67.8%)을 통해서 얻고 있었다. 텃밭에서 발생하는 식물쓰레기를 친환경적으로 퇴비화하는 학교는 45.8%였다. 학교 텃밭의 교육적 활용이 학생들에게 미치는 영향에 대해서는 매우 효과적이라는 응답이 63.2%, 효과적이라는 응답이 36.8%로 조사대상 학교 전체가 긍정적인 응답을 하였다. 본 연구는 서울지역 초등학교를 대상으로 텃밭 운영 실태를 파악하고, 지속적인 운영방안으로 학교 실정에 맞는 텃밭조성 지원, 양질의 교육프로그램적용 및 교구개발, 담당교사 직무연수 확대, 전문 강사 지원방법 모색, 텃밭관리조직 운영의 필요성을 제안하는데 의의가 있다고 생각된다.
This study surveyed 599 elementary schools in Seoul to provide measures for the quantitative expansion and sustainable operation of environmentally-friendly school garden. Of all schools, 161 schools had formed and were operating school gardens. The total area of school gardens was $166,901m^2$ and the mean area was $131.2m^2$ in elementary, junior high and high schools in Seoul. Meanwhile, the total area of school gardens was $65,493m^2$ and the mean area was $363m^2$ in 161 schools that participated in the survey, indicating $1.15m^2$ per student. Of these schools, 11.8% were operating gardens themselves, while 50.3% were operating gardens that had been newly renovated or environmentally improved by institutional support projects after initially managing gardens themselves. According to the locations of school gardens, mixed-type gardening (a combination of school gardening and container vegetable gardening) accounted for 34.8%, followed by school gardening at 32.9%, container vegetable gardening at 29.2%, and suburb community gardening at 3.1%. Those in charge of garden operations were teachers at 51.6%, comprising the largest percentage. Facilities built when forming the garden included storage facilities for small-scale greenhouses and farming equipment at 26.1%, accounting for the largest percentage. No additional facilities constructed accounted for 21.7%. The greatest difficulty in operating gardens was garden management at 34.2%. The most needed elements for the sustainable operation of gardens were improvement in physical environment and the need for hiring a paid garden, each accounting for 32%. The most important purpose for school gardening was creating educational environments (81.6%). The major source for gaining information on garden management was consultation from acquaintances (67.8%). Schools that utilize plant waste from gardens as natural fertilizers accounted for 45.8% of all schools. Responses to the impact of operating school gardens for educational purpose were positive in all schools as 'very effective' in 63.2% and 'effective' in 36.8%. This study was meaningful in that it intended to identify the current status of the operation of school gardens in elementary schools in Seoul, support the formation of school gardens appropriate for each school with sustainable operation measures, implement a high-quality education program, develop teaching materials, expand job training opportunities for teachers in charge, devise measures to support specialized instructors, and propose the need for a garden management organization.