오랜 역사 속에 발전되어온 천연염색은 오늘날 자연과 함께 건강한 삶을 영위하고자 하는 현대인들의 관심으로 계속 연구되어지고 있다. 천연염색은 소재와 재료 매염제 그리고 매염방법이나 조건에 따라 다양한 색상으로 표현되어지는 장점이 있다. 본 연구는 안토시아닌 색소를 포함하고 있는 가지 껍질을 실크에 적용하기 위한 연구로서 매염제와 매염방법 그리고 염색온도 변화를 살피고 견뢰도를 측정함으로서 매염제 특성에 따른 실용가능성을 살피고자 하며, 색도를 측정하여 매염제와 방법에 따르는 색도의 차이를 살펴보고자 연구를 진행하였다. 연구의 방법으로는 건가지 껍질을 60-70℃에서 30분간 우려내어 욕비 1:80의 비율과 농도 1.2%로 각각의 적용하여 2시간 동일 조건하에 염색하였다. 구연산, 소석회, 동, 철, 백반의 매염제를 사용하여 선매염과 후매염으로 나누어 실험하였고 드라이클리닝, 땀, 마찰, 일광 견뢰도를 측정하였으며, 이 중 구연산, 동, 백반을 적용한 시험포는 색도를 측정하였다. 연구결과, 견뢰도 평가에서 드라이클리닝과 마찰 견뢰도는 모든 시험포에서 안정적으로 평가되었다. 땀견뢰도에서는 동 선매염을 제외한 모든 시험포가 후매염에서 더 안정적인 결과가 나왔다. 일광 견뢰도는 동 매염제의 후매염이 가장 높은 수치로 측정 되었으며 모든 시험포에서 선매염보다는 후매염이 더 높은 수치로 측정이 되었다. 색도 평가에서 L*값은 전반적으로 선매염보다는 후매염에서 수치가 높게 나타났으며, 구연산은 온도가 올라갈수록 선매염과 후매염에서 동과 백반은 선매염에서 a*값이 증가하였다. b*값은 온도가 오를수록 모든 시료의 선매염에서 증가하였다. 본 연구는 가지를 실크에 염색하여 실용 가능성을 살펴보기 위한 연구로서 매염제와 매염 방법에 따르는 염색적 특성을 이해하고 가지 껍질을 실크 염색에 적합한 매염제를 제시하기 위한 실질적인 학술적 자료를 제시하고자 한다.
Natural dyeing, which has been developed throughout the history continues to be studied to date with the increasing interest of modern people in leading a healthy life with nature. Natural dyeing features the ability to be expressed in a variety of colors depending on its materials, mordants mordant methods and conditions. This study aims to identify if eggplant shells containing anthocyanin component are practical enough to be used as a mordant and applicable to silk based on the properties of mordant by examining mordants, mordant methods, and changes in dyeing temperature, and measuring the color fastness as well as the chromaticity to determine the difference in chromaticity depending on the mordants and mordant method. To this end, dry eggplant shells have been brewed at the temperature of 60 to 70℃ for 30 minutes and been used for dyeing for two hours under the same conditions at the bath ratio of 1:80 and the concentration of 1.2%. Pre-mordanting and post-mordanting tests have been conducted using citric acid, slack lime, copper, iron, and alum as mordants. Measurements of color fastness to dry cleaning, sweat, friction, and light have been made while the chromaticity has been measured on the test fabric with citric acid, copper, and alum applied. According to the results, in fastness evaluation, dry cleaning and friction fastness were evaluated to be stable in all samples. About sweat fastness, all samples except for bronze pre-mordanting were found to be more stable in post-mordanting. Light fastness was measured to be the highest in the post-mordanting of bronze mordants, and in all samples, post-mordanting was measured to be higher than pre-mordanting. Concerning calorimetric evaluation, L* was higher in post-mordanting than pre-mordanting in general, and as temperature got higher, a* increased in both pre-mordanting and post-mordanting in citric acid and also in pre-mordanting in bronze and alum. As temperature increased, b* became higher in pre-mordanting in all samples. This study is aimed to dye silk with eggplant and examine the possibility of its practical use. The purpose of this study is to understand its dyeing characteristics in accordance with mordants and mordanting methods and provide academic materials equipped with practicality in order to suggest mordants right for dyeing silk with eggplant peel.